Skip to main content

Axcel stryger til tops ved prisuddeling

7. december 2022

Det årlige topmøde for Aktive Ejere er netop afsluttet, og igen i år, blev det kapitalfonden Axcel, som med salget af endnu en unicorn, virksomheden SteelSeries, strøg til tops som årets kapitalfond. 

Det har været et år med mange udfordringer for de danske venture- og kapitalfonde. Til trods for udfordringerne var der dog alligevel godt humør, da Aktive Ejere i dag afholdte deres årlige topmøde. Især de prisvinderne fonde Axcel, Heartcore og FSN Capital kunne være stolte over et år med en flot indsats og stærke resultater.

Erhvervsmanden Christian Frigast, bestyrelsesformand for Aktive Ejere, fastslog i sin åbningstale tale, at “selvom 2021 stadig var et år præget af corona, og selvom første halvdel af 2022 har budt på krig i Europa, stigende energipriser og høj inflation, så er der blevet opnået fine resultater. F.eks. steg antallet af virksomheder opkøbt af kapitalfonde med hele 70 procent, når 2021 holdes op imod 2020. Og porteføljeselskaberne præsterede en vækst i bruttoavance på 17 procent. Det synes jeg godt, vi som branche kan være stolte af.”

Der uddeltes i år tre priser; årets ventureselskab, årets kapitalfond og den grønne pris.

For priserne årets ventureselskab og årets kapitalfond blev der af priskomiteen især lagt vægt på forskelligheden af investeringerne, eksempler på succesfulde frasalg og det overordnede afkast på de forskellige investeringer.

Årets ventureselskab

Vinderen af prisen for årets ventureselskab blev Heartcore. Heartcore har blandt andet udmærket sig ved nogle flotte salg af virksomhederne Tink, som blev solgt for 2,2 mia. euro til Visa, og virksomheden Neo4j, hvor en 45% ejerandel er solgt på en 2,2 mia. dollars vurdering.

Derudover har komiteen pointeret at Heartcore har en formidabel evne til at spotte lovende BtC-teknologi, og samtidig har de også formået at øge deres internationale vækst med deres tilstedeværelse i København, Berlin og Paris. 


Årets kapitalfond 

Vinderen af prisen for årets kapitalfond gik til Axcel. Axcel har tidligere vundet denne pris, og i følge priskommiteen vinder de den igen i år fordi, de blandt andet imponerer med en række flotte frasalg i deres danske forretning.

I perioden fra juni 2021 til juli 2022 har Axcel blandt andet realiseret investeringerne i SteelSeries, som er en succesfuld dansk fabrikant af gaming-udstyr. SteelSeries blev således endnu en Axcel-unicorn og stod for hele 12 procent af de totale tilsagn i fonden. Det blev dermed også Axcels næststørste exit – kun overgået af Pandora.

Ud over den flotte performance har priskomiteen også lagt vægt på et imponerende generationsskifte og sikringen af et effektivt nyt team, som har leveret en fremragende vækst.

En række interne forfremmelser, et stærkt ESG-commitment til Science Based Targets Initiative og en ny visuel strategi er blot nogle af de nylige forandringer, som virksomheden succesfuldt har gennemgået.


Den grønne pris 2022

Den grønne pris bliver givet ud fra tildelingskriterierne om et formindsket CO2-aftryk, antallet af nye grønne arbejdspladser og virksomhedens forebyggelse, reduktion eller omstilling ift. den grønne omstilling samt en vurdering af virksomhedens relevans og impact for fremtidens grønne omstilling.

Vinderen blev FSN Capital. I 2021 var FSN Capital den første nordiske virksomhed til at forpligte sig på “Initiative ClimatInternational – iCI”, og som en del af iCI kom FSN Capital med i den arbejdsgruppe, der skulle støtte udviklingen af Science BasedTarget initiative, som også Axcel har tilsluttet sig.

FSN Capital har konkret forpligtet sig på, at alle porteføljevirksomheder skal have sat deres egne godkendte science-based targets i 2030 – et årti før forudsat i SBTi (Science-Based Target initiative). Derudover har man også besluttet at reducere direkte emissioner med 60 procent i 2026 ift. 2019. Samtidig vil man reducere indirekte emissioner fra forretningsrejser og affald med 29 procent.

Ved tildelingen af den grønne pris tillægges det betydning, at man kan fremhæve konkrete eksempler, og FSN Capital nævner selv to. Århus-virksomheden Obton, der er en af Europas største solcelle-investorer, og Göteborg-virksomheden ViaCon, hvis konstruktioner og udvikling sandsynligvis vil være af stigende betydning efterhånden som, vi må tilpasse os til klimaforandringer. ViaCon producerer bl.a. oversvømmelsestanke, plastikrør og geotekniske løsninger ifm. tørker og skybrud.

Under FSN Capitals ejerskab har ViaCon øget mængden af genanvendte materialer i plastrør fra 27 procent i 2020 til 36 procent i 2021, og virksomheden arbejder på at reducere den totale brug af plastik.


Medlemmer af priskomiteen:

John Helmsøe-Zinck, som repræsentant for sidste års vinder af prisen for årets kapitalfond: VIA Equity.

Ulla Brockenhuus-Schack, som repræsentant for sidste års vinder af årets ventureselskab: Seed capital.

Laurits Bach Sørensen, som repræsentant for sidste års vinder af den grønne pris: Nordic Alpha Partners.

Majbritt Skov, som repræsentant for Deloitte.

Jonathan SH. Nielsen, som sekretær for komiteen.

Christian Frigast, som formand for komiteen og for Aktive Ejere.



Yderligere information: pressekontakt, Svend Gunbak, email: gunbak@aktiveejere.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.