Beskæftigelse og arbejdsudbud i nyhedsbrevet august 2021

Hele Aktive Ejeres nyhedsbrev august 2021 kan læses her: Nyhedsbrev august 2021

En leder af Henrik Sass Larsen, administrerende direktør i Aktive Ejere

“Man kunne også starte med at glæde sig over, at vi har fuld beskæftigelse i Danmark”, var der en socialdemokratisk minister, som mindede mig om, da jeg brokkede mig over manglen på initiativer for at imødekomme den store efterspørgsel efter arbejdskraft. Og ja, det er der faktisk god grund til at fejre. Aldrende typer, som undertegnede, kan huske, at vi engang havde en tårnhøj ledighed på mere end 300.000, og at de fleste havde opgivet, at vi kom op på fuld beskæftigelse igen.

De sidste 40 år har Danmark ikke alene fået fuld beskæftigelse, men værd at bemærke en høj samfundsøkonomisk værditilvækst som basis herfor. Og det er svært og besværligt at vælge den vej fremfor blot at ansætte løs til lave lønninger. Begreber som betalingsbalance, kronekurs og dårligt vejr til årets høst er vist gledet godt og grundigt i baggrunden. Og heldigvis for det – og derfor ja; respekt for alle dem som i forløbet har holdt igen, ydet mere og taget vanskelige beslutninger.

Men fejringen bliver, i vores germaniserede daglige virke, altså ikke fejret i al for lang tid. Sådan er vi ikke – vi vil gerne videre. Som en af følgerne af Corona er det åbenbaret, at andre landes absolutte organisatoriske elendighed tipper til vores fordel i ordrebøgerne i denne tid. Og lidt medvind på cykelstien er jo aldrig at foragte, men: det vil nok være klogt at besinde sig på, at vi hverken kan, vil eller skal flytte hele verdensproduktionen til Danmark. (Det får man nogle gange indtrykket af er målet, når man åbner en nyhedsapp i disse dage).

Men selvfølgelig er og forbliver det politiske job at søge tilvejebragt så meget arbejdsudbud, som bruges kan og er brugbart. Så regeringen skal absolut sætte fuld fart på reformsporet – og ja, det gør nogle gange nas og mange bliver sure, men sådan er det altså at være regering. Men der findes også en meget direkte, enkel, billig og overbevisende måde, hvorpå vi kan skaffe mere arbejdskraft til Danmark.

Man kunne fristes til at ringe til beskæftigelsesministeren (og han er nu en flink fyr!) og så med sikkerhed få bekræftet, at vi stadig er medlem af EU? Og om der stadig findes et indre marked og fri bevægelighed for arbejdskraft? Skulle det være tilfældet, jamen så værsgo: der er millioner og atter millioner af ledige hænder, som formentlig vil synes godt om vores aflønningsniveau og måske godt om vores klima.

I Italien skulle der fornyelig besættes 1 (som i én!) stilling som barselsvikar i Milano, og i en tv-reportage fulgte man en bus med 50 unge akademikere fra Napoli, som tog turen for at søge kun det ene vikariat. Alle typer af arbejdskraft er ledigt i EU. Og kan man så få dem herop. Jeps, for sandheden er, at vi nåede fuld beskæftigelse for lang tid siden, og det kun er via en massiv indvandring af arbejdskraft fra Østeuropa, at vi har holdt landbrug, industri og privat service kørende. Sidst jeg slog efter, var der 55.000 fastboende polakker i Danmark og 30.000 rumænere. Og velkommen og tak til dem!

Men nogen hjertelig modtagelse kan man ikke påstå, at de har fået. Fagforeningerne er sure (også her), og nogen overbevisende offentlig strategi til at lokke folk herop er endnu ikke åbenbaret. Det er stadig forbundet med betydelige vanskeligheder for andre EU-borgere at finde bolig, få bankkonto, cpr etc., og når virksomheden så søger en UNG og ERFAREN (CHRIST!) ingeniør, og man ringer et lovende emne fra Portugal ind til den ansvarlige HR, så spørges der altid til: kan han tale dansk? Og nej, det kan han ikke, men han kan lære det, hvis du ansætter ham, og hvis virksomheden og kolleger giver en hånd med.

Og mens vi så venter på, at regeringen åbenbarer reformer, så kunne erhvervslivet passende ændre taktik og strategi og gå ud og finde ledige i det der EU og tilbyde en nemmere og mere venlig vej til at komme til Danmark.

Kom frisk!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.