Henriettes leder, 14. juni, 2019
Fra Folketingsvalg til Folkemøde
Folketingsvalget er overstået, og Folkemødet er skudt i gang. Hvem end man taler med, lyder de samme signaler: Det er den allermest spændende tid, vi befinder os i lige nu. Uanset om vi kigger mod Christiansborg eller ud i verden, så er der noget om snakken. Herhjemme forhandles der på livet løs om en ny regeringskonstellation. Spørgsmålene står i kø: Får vi en S-regering, en SRSF-regering, en SV-regering eller noget helt fjerde. Tiden vil vise det.
Toldmur kan ramme den danske markedsøkonomi
Også på den anden side af Atlanten er der røre. Donald Trump har med ganske kort varsel forhøjet toldsatserne på alle varer, der bliver importeret fra Mexico. I perioden fra den 10. juni til den 1. oktober vil toldsatserne gradvist stige fra 5 pct. til 25 pct. Det vil i sagens natur påvirke bl.a. de danske virksomheder, der har udlagt deres produktion til netop Mexico. Men hans beslutning har også vidererækkende konsekvenser. For når han kan beslutte at sætte en toldmur op omkring ét land, hvilke lande står så som de næste i køen? Den slags nationalprotektionisme kan ramme en lille åben markedsøkonomi, som den danske, hårdt. Og også ganske hurtigt.
Eksemplet illustrerer, hvor afhængige vi som land er af de beslutninger og den politik, der bliver ført i lande uden for vores grænser. Et andet eksempel vores eget økosystem. En ny rapport fra DVCA viser, at syndikater med minimum en udenlandsk venturefond har været involveret i 89 pct. samtlige investeringsrunder i danske startups over de seneste tre år. Vores økosystem er i høj grad lige så afhængige af den internationale scene, dens aktører og de internationale rammevilkår.
Derfor er det også med stor glæde, at vi den 19. juni 2019 slår dørene op for vores 5. Nordic Private Equity Summit, hvor vi samler op mod 300 globale aktører, herunder 56 LP’s, indenfor vores branche. Emnerne spænder fra buy-and-build strategi og fundraising trends til ESG og politik. Som optakt kan jeg varmt anbefale at læse de to interviews med Thomas Broe Andersen, Managing Partner i FSN og Henrik Nøhr Poulsen, direktør for Equities & Alternatives i PFA Asset Management[ om netop ESG.
Til at kaste lys over den aktuelle amerikanske situation og dens betydning for resten af verden, er det med stolthed, at vi har fået tilsagn fra James Carville – tidligere kampagnerådgiver for Bill Clinton, Tony Blair og præsidentkandidat John Kerry – til at lukke og slukke konferencen. James Carville er manden, der stod bag Bill Clintons berømte slogan “It´s the economy stupid”. Sloganet bidrog i 1992 til Clintons valgsejr og indtræden i Det Hvide Hus, og det har efterfølgende givet inspiration til alverdens ledere.
It’s still the economy, stupid
Kaster man derfor blikket på vores eget økosystem og de regeringsforhandlinger, som foregår netop nu, kan timingen for Carvilles besøg til Danmark ikke være bedre. DVCA har offentliggjort et katalog med ti forslag til, hvordan vi skaber større vækst og flere arbejdspladser i Danmark. Men under den politiske valgkamp, var det kun Liberal Alliances iværksætterudspil, der satte fokus på dette område. Carvilles ord er således stadig aktuelle og måske mere nødvendige end nogensinde. Eller som Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, for nylig skrev i en leder: It’s still the economy, stupid!
Med disse ord håber vi at se dig til Nordic Private Equity Summit – og vores andre kommende arrangementer.
Rigtig god læselyst,
Henriette