Henriettes Leder

Nødvendigheden af en grøn omstilling har for alvor bidt sig fast blandt politikere, erhvervslivet og senest også investorerne. Under FN´s klimatopmøde i den forløbne uge præsenterede statsminister Mette Frederiksen således en storstilet investeringsplan, hvor de danske pensionsselskaber har øremærket 350 mia. kr. til klimainvesteringer. Vel at mærke investeringer, som skal bidrage til at realisere regeringens målsætning om 70% CO2-reduktion i 2030 og som kræver involvering fra dansk erhvervsliv, herunder også fra DVCA’s medlemmer.
DVCA’s årsskrift har fokus på bæredygtighed
Tidligere på ugen lancerede DVCA sit årsskrift, hvor vi for første gang belyser den samfundsøkonomiske betydning af vores samlede økosystem, der tæller business angels, venturefonde og kapitalfonde. Fx at dette ’økosystem’ står bag 100.000 danske arbejdspladser.
Et gennemgående tema var derudover, at medlemmerne for alvor har taget ansvarlighed og FNs verdensmål til sig. Eller som erhvervsminister Simon Kollerup formulerer det i et interview, der også er gengivet i årsskriftet: DVCA’s medlemmer spiller en helt central rolle, når det gælder om at skabe fremtidens grønne løsninger. For det ligger i investorernes DNA, at de udvikler nye virksomheder og nye forretningsmodeller, som kan skabe forandring og skaleres globalt.
Årsskriftet indeholder også en lang række andre interessante interviews, som tager udgangspunkt i ansvarlige investeringer og bæredygtighed. Fx fortæller Torben Möger Pedersen, CEO i PensionDanmark, om perspektiverne i den grønne omstilling ved netop at samarbejde med venture- og kapitalfonde, mens Søren Stig, formand i Nordic Investing Network, kan berette om en stigende interesse for impcat investeringer i det danske business angel-miljø.
Pas godt på vores økosystem
DVCA’s over 250 medlemmer udgør samlet set det økosystem for risikovillig kapital, som Danmark har så hårdt brug for, hvis vi skal være hjemsted for fremtidens bæredygtige vækstvirksomheder. Det kan vi godt være stolte af og derfor er det også et økosystem, som jeg kommer til at savne, når jeg snart skifter direktørstolen i DVCA ud med en ny hos Berlingske Media.
Vores branche er således kendetegnet ved en dybt engageret medlemskreds, som alle er ambitiøse. Ikke kun på egne vegne, men også på samfundets. Derfor er det også med stor glæde, at jeg overlader stafetten til Henrik Sass Larsen, der tiltræder i starten af 2020 og som med sikker hånd vil kunne fortsætte den stærke udvikling af foreningen, der omfatter såvel en bredere medlemskreds som en stærkere politisk forankring på Christiansborg.
DVCA har en unik medlemskreds, som med investeringer af såvel kapital, erfaring og kompetencer løfter virksomheder fra ét sted til et andet. Dermed bidrager de til samfundsøkonomisk vækst, innovation og grøn omstilling, hvilket er et plus. Men hertil kommer, at det i mange tilfælde er på vegne af pensionskasserne, at de investerer, hvormed deres overskud i sidste ende havner på bankbøgerne hos almindelige danskere. Det er faktisk et plus med plus på.
Derfor skal der også lyde en opfordring til såvel os selv og til vores politikere: Pas godt på det økosystem, som vi i fællesskab har bygget. Hvordan vi end vender og drejer det, vil investeringer altid være forudsætningen for vækst, innovation og grøn omstilling. Og lige her kan DVCA’s medlemmer gøre en enorm forskel.
Tak for denne gang!
Henriette