Henriettes Leder 24.08.2018
DVCA står foran en spændende efterårssæson, ikke mindst politisk, hvor det gælder om at holde de folkevalgte i ørerne og sikre en positiv vækstdagsorden. Både på Finansloven og efter næste valg.
En anden af foreningens næste store milepæle er DVCA’s topmøde den 6-7 november. Her kårer vi vinderne af årets DVCA-priser og sætter fokus på højaktuelle emner indenfor vores branche. Bl.a. vigtigheden af ansvarlige investeringer for fonde og bagvedliggende investorer.
Allerede i dette nyhedsbrev åbner vi ballet og indleder debatten om ansvarlige investeringer med en eksklusiv artikel skrevet af Søren Dalby Madsen, partner i KPMG Acor Tax, som har stillet det retoriske spørgsmål: “Ansvarlig skat – skal man overhovedet tage det alvorligt?”
Kapitalfonde spiller en større rolle i dansk erhvervsliv
Over sommeren har DVCA for tiende år i træk offentliggjort sit årsskrift for god selskabsledelse i kapitalfonde og der tegner sig et utvetydigt billede. Kapitalfonde spiller en stadigt større rolle i dansk erhvervsliv, hvor de genererer konkurrencedygtige afkast til investorerne og er med til at udvikle de produktive virksomheder, som Danmark skal leve af fremover. Denne kombination gør, at kapitalfonde er en attraktiv investering for bl.a. pensionskasser, som er de største investorer ind i kapitalfondene. Dybest set er det derfor den almindelige dansker, der høster frugterne i form af afkast på sin pensionsopsparing, når der bliver investeret.
De kapitalfondsejede selskaber omfattet af DVCA’s retningslinjer omsatte i 2017 for 74 mia. kr. og havde en organisk vækst, (dvs. væksten i omsætningen fraregnet tilkøb) på 6%. De største kapitalfondsejede virksomheder beskæftigede i 2017 43.000 personer globalt og godt 22.000 i Danmark.
Kapitalfondenes stærke resultater over tid har den positive effekt, at de netop i disse år tiltrækker rekordmange penge fra danske og internationale investorer. Hele 7 mia. kr. tiltrak DVCA’s medlemmer sig således i 2017. Vel at mærke penge som skal bruges på nye investeringer og nye virksomhedskøb i de kommende år, og som øger innovationskraften og produktivitetsvæksten på danske arbejdspladser.
Danske vækstvirksomheder skal kunne konkurrere
Trods de gode økonomiske konjunkturer er der også torne på rosen eller malurt i bægeret om man vil. Mange vækstvirksomheder lider under manglen på kvalificeret arbejdskraft og for de tidligste vækstlag af startup-virksomheder er det stadig svært at finde finansiering. Og dét selvom danske venturefonde har bevist, at de er i stand til at skabe positive afkast eksempelvis på tech-succeser som løbeappen Endomondo, anmelderportalen Trustpilot, vinappen Vivino og samkørselsappen Gomore.
I DVCA har vi derfor et fromt håb om, at pensionskasserne og andre institutionelle investorer målretter deres midler også til dette segment, herunder til de danske venturefonde som for alvor er blevet mere modne og bidrager aktivt til at bygge fremtidens globale vækstkometer.
Politisk er der et enormt uforløst potentiale i at lette iværksætternes adgang til både venturekapital og risikovillige investeringer fra landets 4.000 business angels. Iværksætterskatten på udbytter og den rekordhøje beskatning af aktiegevinster springer især i øjnene. Den politiske ambition, i et valgår, bør naturligvis være, at Danmark kan blive europamestre i iværksætteri.
Venlig hilsen
Henriette Kinnunen, adm. direktør, DVCA