Berlingske: Investorfradrag bør være 7 gange større

Dansk iværksætterkultur lider under manglende adgang til kapital, når virksomhederne er i den helt spæde fase. Et nyt investorfradrag for iværksætteri skal være mere potent mener iværksætterpanelet og DVCA.

Regeringen fremlagde tidligere på måneden sit erhvervs- og iværksætterudspil, som bl.a. indeholder et investorfradrag for, der betyder at investorerne kan få et skattefradrag, der reelt svarer til 15% af deres iværksætter-investeringer op til en øvre grænse på 200.000 kr. (400.000 kr. fra og med 2023).

Men det initiativ er ikke nok, lyder det nu fra regeringens iværksætterpanel.

I stedet bør investorfradraget udvides, så det er syv gange så stort med en grænse på halvanden million og 50 procents fradrag, mener panelet, hvis anbefalinger offentliggøres i næste uge. Formand Tommy Ahlers mener, at det er positivt, at der laves et fradrag, men det er for småt.

“Vi skal inspirere den revisor, der har nogle millioner på bankbogen, eller ægteparret med friværdi til at investere i en bekendts virksomhed. Vurderingen er, at hvis de skal med, så skal der mere til end det, regeringen har lagt op til. Det handler også om signalværdi,” siger Tommy Ahlers.

Fradrag skal være mere potent

Iværksætterpanelet bakkes op af Jannick Nytoft, der er adm. direktør i DVCA. Han er positivt stemt over for regeringens forslag, men mener ligesom Ahlers, at der skal mere til, hvis investeringerne herhjemme for alvor skal bringes op i international topklasse.

I Sverige ligger grænsen for fradraget på 650.000 kroner, mens det i Storbritannien er på en million pund for investeringer i unoterede virksomheder. Den ordning blev etableret tilbage i 1994, så der har været en lang tradition for at give mindre virksomheder et økonomisk rygstød. Det vil Danmark kunne lære af, lyder det fra DVCA.

“Skal det for alvor virke i fremtiden, så vi kan sammenligne os med Storbritannien og Sverige, skal det være mere potent. Skal flere mennesker bruge det, skal det også være skatte­mæssigt interessant. Det er forskellen på, om du får et instrument, der virker eller ej,” siger Jannick Nytoft.

DVCA-forslag med inspiration fra UK 

DVCA har i årevis kæmpet for investorfradraget med henvisning til lignende ordninger, som har haft enorm succes i Storbritannien

Du kan læse DVCA’s brief om de britiske iværksætter-ordninger her Brief: Danmarks som investeringsland

Og du kan læse hele artiklen i Berlingske her 

 

 

 

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.