Årsskrift: Kapitalfonde investerer i rekordmange virksomheder

Pressemeddelelse 21. juni 2018.

Kapitalfonde køber og sælger rekordmange virksomheder, og de spiller en stadigt støre rolle i dansk erhvervsliv. 81 virksomheder blev enten købt eller solgt af en kapitalfond i 2017. Blandt de mere navnkundige virksomheder var Lagkagehuset, Muuto, Færch Plast og børsnoterede TCM.

Varmt kapitalfondsmarked fortsætter derudaf
56 danske virksomheder blev købt, mens 25 virksomheder blev solgt af kapitalfonde i 2017 (jf. figur 1). Det viser det netop offentliggjorte årsskrift fra DVCA, brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt business angels. Det er tredje år i træk at fondene udviser et utrolig højt aktivitetsniveau, og det er godt nyt for virksomheder i hele landet, vurderer Henrette Kinnunen, der er adm. direktør i DVCA:

“Kapitalfonde er blevet en vigtig del af erhvervslivets økosystem. Gennem deres aktive ejerskab bidrager de med både kapital samt viden og indsigt, hvormed de skaber langsigtet værdi for den virksomhed, de investerer i, hvad enten den skal vækst, står overfor en nødvendig turn-around eller skal modnes til børsintroduktion som vi så med Netcompany tidligere på måneden”.

Blandt særligt interessante opkøb i 2017 fremhæves i årsskriftet Advents køb af Færch Plast, EQT’s køb af Global Connect og Fertin Pharma, CataCaps køb af LanguageWire og Axcels køb af Nissens og Mountain Top Industries. På salgssiden fremhæves Polaris’ salg af Avanti, Maj Invest Equitys salg af Muuto, FSN’s salg af Lagkagehuset til Nordic Capital samt IK Investment Partners’ børsnotering af køkkenvirksomheden TCM.

Note: Figuren er baseret på tal fra DVCA. I opgørelsen medtages samtlige opkøb og exits foretaget af kapitalfonde på det danske marked, dvs. også fonde, som ikke er omfattet af DVCA’s retningslinjer. En liste over opkøb og exits foretaget af DVCA’s medlemmer findes i vedlagte årsskrift på side 11.

DVCA-medlemmernes virksomheder omsætter for 74 mia. kr.
Det er 10. år i træk, at DVCA udkommer med sit årsskrift, hvor foreningen vurderer, hvordan medlemmernes virksomheder har præsteret, og ser på fondenes efterlevelse af branchens retningslinjer.

Udvalgte nøgletal for DVCA-medlemmernes danske porteføljevirksomheder i 2017 er:

  • Nettoomsætning: 74 mia. kroner
  • Organisk vækst: 6,0%
  • Antal ansatte globalt: 43.000 personer
  • Samlet skattebidrag: 6,4 mia. kr.
  • Samlet købspris for nye virksomheder i 2017: 17 mia. kr.

Det skal bemærkes, at nøgletallene udelukkende inkluderer DVCA’s medlemmer og deres 50 største porteføljevirksomheder. Der er således tale om et minimumsskøn over fondenes rolle i økonomien.

Fondene tiltrækker mange penge til nye investeringer
Fondenes nøgletal for 2017 er gode, omend de i året der gik, lå en smule efter de børsnoterede midcap-selskaber, som havde et fremragende år. Fondenes stærke resultater over tid medvirker til, at de i disse år tiltrækker rekordmange penge fra danske og internationale investorer.

“I 2017 tiltrak DVCA’s medlemmer 7 mia. kr., fra danske og udenlandske investorer, som skal bruges på nye virksomhedskøb i de kommende år. Pensionskasserne er den største investor ind i kapitalfondene, så dybest set er det den almindelige dansker, der høster frugterne i form af afkast på sin pensionsopsparing, når der bliver investeret”, udtaler Henriette Kinnunen.

Hele DVCA’s årsskrift 2017/18 kan downloades HER

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.