Retningslinjer for ansvarligt ejerskab og god selskabsledelse
Aktivt ejerskab og åbenhed i kapitalfonde 2021
Forord til Aktive Ejeres 2021 retningslinjer
Aktive Ejere er brancheforeningen, der samler hele økosystemet af aktive ejere og investorer i Danmark. Vores branche tæller alt fra private investorer, over familiekontorer til venture- og kapitalfonde og store pensionskasser samt alle de aktører, der rådgiver dem. I september 2020 skiftede foreningen navnet DVCA ud med Brancheforeningen for Aktive Ejere i Danmark – i daglig tale Aktive Ejere. Navnet skal gøre det klart, hvad vi laver som forening: Vores medlemmer yder aktivt ejerskab i de virksomheder, de investerer i, og er samtidig med til at udvikle Danmarks næste generation af succesrige virksomheder.
Nærværende retningslinjer omhandler dog udelukkende kapitalfonde, som i 2008 var under et betydeligt politisk pres fra det omkringliggende samfund. Aktive Ejere ønskede dengang som nu at understrege over for det omkringliggende samfund, at vi forventer åbenhed og ansvarlighed i branchen. Og at vi ønsker at udøve vores ejerskab i porteføljevirksomheder ansvarligt og godt.
Aktive Ejeres retningslinjer for ansvarligt ejerskab og god selskabsledelse kræver løbende opdatering for at afspejle udviklingen i det omkringliggende samfund. Og i vores nabolande. Den seneste opdatering fandt sted i 2019, og nu foreligger der en 2021-udgave. Retningslinjerne forholder sig til både virksomheder og kapitalfonde. Desuden omhandler retningslinjerne her også anbefalinger til Aktive Ejeres kommunikation med omverdenen. Nærværende retningslinjer er derfor et samlet udtryk for ”best practice” for ansvarligt ejerskab og god selskabsledelse i de kapitalfonde, der er medlem af Aktive Ejere og de virksomheder, som Aktive Ejere-kapitalfondene ejer. Anbefalingerne kan dog ikke stå alene. De skal ses i sammenhæng med de krav, der i øvrigt stilles i lovgivningen, herunder ikke mindst selskabsloven, årsregnskabsloven og lov om forvaltere af alternative investeringsfonde.
Det er tilstræbt at give Aktive Ejeres retningslinjer den grad af fleksibilitet, som er nødvendig for, at de kan anvendes i den verden, som kapitalfonde og deres virksomheder agerer i, og som derfor er præget af løbende forandringer af rammevilkår og sektorens dialog med det omgivende samfund. Det er derfor hensigten, at der løbende skal tages stilling til behovet for at revidere retningslinjerne.
På denne baggrund, er der i 2021 retningslinjerne indarbejdet en anbefaling til at kapitalfonden overordnet beskriver sin diversitetsstrategi for ledelseslagene i managementselskabets samt sin klimapolitik, for at formindske sit CO2-aftryk mærkbart. De danske kapitalfonde vil være med til at tage klimaansvaret alvorligt og mener, at samfundet skal forvente sig meget, og ikke mindst hurtig handling af kapitalfondene.
Retningslinjerne tager højde for, at der er forskellighed blandt kapitalfondene og deres virksomheder. Det indebærer, at der i den enkelte fond eller virksomhed kan være forskel på, hvordan ansvarligt ejerskab udøves. Men det er Aktive Ejeres vurdering, at retningslinjerne træder i stedet for omfattende offentlig regulering af sektoren.
Aktive Ejere ønsker, at disse retningslinjer skal være et praktisk anvendeligt værktøj. Både for omfattede og ikke-omfattede kapitalfonde. Aktive Ejere opfordrer derfor til, at alle ikke-omfattede kapitalfonde og kapitalfondslignende virksomheder bruger retningslinjerne som inspiration til deres arbejde med det omkringliggende samfund.
Aktive Ejere lancerede i 2021 vores skattekodeks. Skattekodekset skal ses som et supplement til retningslinjerne. Med vores skattekodeks ønsker vi at vise, at vores medlemmer betaler den skat, de skal, og at alle samarbejder konstruktivt med skattemyndighederne i de lande, vi arbejder i. Vi ved også, at det for mange af vores medlemmer er vigtigt at kunne sige til investorer, at der leves op til en ansvarlig skatteadfærd. Den mulighed får de nu, fordi vi sætter klare standarder, der i øvrigt er meget tæt på de standarder, pensionskasserne arbejder under. Aktive Ejeres’s skattekodes kan læses i sin fulde længe her: https://aktiveejere.dk.plesk02.grouponline.org.plesk02.grouponline.org/aktive-ejeres-kodeks-for-ansvarlig-skatteadfaerd/.
København d. 1. december 2021
Jan Johan Kühl, Næstformand, Aktive Ejere og formand for Aktive Ejeres kapitalfondsudvalg
Christian Frigast, Formand, Aktive Ejere
Indledning
I praksis indeholder det aktive ejerskab oftest følgende elementer:
a) Kapitalfonden er repræsenteret i bestyrelsen, typisk i rollen som næstformand. Governancemæssigt er kapitalfonden meget opmærksom på at respektere mandatet hos den daglige ledelse.
b) Kapitalfonden stiller krav til den løbende finansielle rapportering fra virksomheden, som sikrer en høj grad af transparens og indsigt i den forretningsmæssige udvikling. Der er således meget tæt opfølgning på den finansielle udvikling og eksekvering af virksomhedens forretningsplan.
c) Kapitalfonden stiller ofte egne folk eller eksterne rådgivere til rådighed for virksomheden med henblik på at sikre, at specifikke opgaver løses. Det kan eksempelvis være i forbindelse med yderligere tilkøb, kapitalfremskaffelse m.v.
d) Det er typisk kapitalfonden (i samspil med bestyrelsesformanden), som tager initiativ til udskiftninger i virksomhedens ledelse, hvis det skønnes nødvendigt.
e) Som et led i det aktive ejerskab opretholder kapitalfonden et tilstrækkeligt kapitalberedskab, så der kan investeres yderligere kapital i virksomheden, hvis der måtte opstå et investerings- eller kapitalbehov.
f) Typisk vil kapitalfonden foranledige, at ledelsen og til tider bestyrelsen er medejere i virksomheden. Dermed forstærkes den fælles interesse mellem kapitalfonden, ledelsen og bestyrelsen, og erfaringsmæssigt understøtter det værdiskabelsen i den kapitalfondsejede virksomhed.
g) Ejertiden er afgrænset til normalt mellem 3 og 7 år, hvor værdiskabelsen skal finde sted. Det skaber en ”sense of urgency” hos de involverede parter – ledelse, bestyrelse og kapitalfond. For at udnytte tiden så effektivt som muligt, lægges der derfor en udviklingsplan for virksomheden, som indeholder værdiskabende tiltag. Planen udvikles i et tæt samspil mellem kapitalfonden, bestyrelsen og ledelsen.