Vestas-formand i angreb på kapitalfonde – Eksperter mener, at kritikken rammer ved siden af

Vestas’ bestyrelsesformand, Bert Nordberg, har intet til overs for kapitalfonde, og i et interview med Berlingske efter vindmøllekæmpens generalforsamling kastede han sig ud i et frontalangreb på fondene. Emnet for samtalen var, hvorvidt Vestas var et muligt opkøbsemne for blandt andre kapitalfonde. Bert Nordberg kritiserer bl.a. TDC-handlen tilbage i 00’erne.

Ekko fra 00’erne 

Kritikken, som Nordberg fremfører, er ikke ny. I årene lige inden finanskrisen var der i Danmark stort fokus på fondene, og blandt de hårdeste kritikere af kapitalfondene var tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Kernen i kritikken dengang er den samme, som den Bert Nordberg nu fremfører: At kapitalfonde tømmer selskaberne, at de tænker alt for kortsigtet, og at de ikke har det bredere samfunds ve og vel på sinde. Den kritik er dog forældet, hvis man spørger Robert Spliid, der har skrevet en bog om kapitalfonde.

“Hvis man ser historisk på det, er der efterhånden i videnskaben nogenlunde enighed om, at kapitalfonde absolut er medvirkende til at bringe virksomheder fra ét niveau til et andet. Når man siger, at de er kortsigtede, så har man for så vidt ret, for det er ikke kapitalfondens mål at være den endegyldige ejer, det er i stedet at lede en transformationsfase” siger han.

Bedre end rygtet

På CBS er professor Morten Sørensen, der har forsket i kapitalfonde, enig i, at kapitalfondene er bedre end det ry, de har fået i nogle kredse.

“Der er lavet en række akademiske studier, som kigger mere systematisk på kapitalfonde og effekten på de virksomheder, som kapitalfondene køber. Den generelle konklusion på tværs af studierne er, at man ikke har fundet en negativ effekt af kapitalfondsejerskab, tværtimod tyder det på, at der er en positiv effekt. Der kan selvfølgelig være enkelte undtagelser, men når man ser på de brede tendenser, kan jeg ikke genkende kritikken af kapitalfondene,” siger Morten Sørensen, der selv har undret sig over opfattelsen af kapitalfonde i nogle kredse.

“Jeg har svært ved konkret at pege på, hvad det skyldes. Jeg har også selv undret mig over det. Man kan måske pege på, at kapitalfondsopkøbene er forholdsvis komplicerede, finansielle transaktioner, og jeg kan sagtens forstå, at de kan se underlige ud for det utrænede øje. Der er tit tale om meget store summer og et forløb, hvor enkeltpersoner kan blive ekstremt velhavende, og det kan give anledning til en form for mistænkelighed. Min erfaring er dog, at når man forstår mekanikken, så går det normalt rigtigt for sig”.

Du kan læse hele artiklen her (kræver login)

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.