Skip to main content

Børsen: Der er noget galt med det danske investeringsklima

31. januar 2018

Der er noget galt med det danske investeringsklima

Debatindlæg af Henriette Kinnunen, adm. direktør i DVCA, bragt i Børsen 31.01.2018 

Henriette Kinnunen, DVCA

DEBAT – For nylig beskrev Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, hvordan Danmarks største udfordring netop nu er at forny vores samfundsopskrift og accelerere i stedet for at bremse op. Dét billede genkender vi hos DVCA.

Her er vi på nært hold vidne til et godt kørende dansk vækstlokomotiv med et højt antal transaktioner og bedre adgang til risikovillig kapital end længe. Alt burde således være godt, men der er ridser i lakken. For Danmark halter markant efter Sverige, både hvad angår antallet af børsnoteringer og tilgængeligheden af risikovillig kapital i markedet. Ikke underligt, hvis tankerne ledes hen på John Mogensens sang: “Der er noget galt i Danmark”.

Paradokset er, at flere af de virksomheder, der igennem de seneste år har ladet sig børsnotere i Sverige, er danske.

Og som Børsen forrige uge kunne berette, tænker den fynske robot- og softwarevirksomhed Odico i samme baner, fordi de med egne ord er for små til de store danske investorer og for store til de små.

Summa summarum er, at det ikke er børsparate virksomheder, vi mangler i Danmark – de er her tydeligvis – men derimod et fuldt funktionsdygtigt øko-system, der understøtter danske smv’ers behov for risikovillig kapital. Og her kommer vi ikke uden om, at vores skattesystem er en udfordring.

Først og fremmest er det en kendt sag, at de mange uforudsete indgreb i skattesystemet skaber usikkerhed og dæmper investeringslysten. At Danmark dertil har OECD’s højeste skattetryk og Europas højeste aktieavancebeskatning, tegner heller ikke et skønmaleri af Danmark som et attraktivt investeringsland. Tværtimod.

Danmark efterlades på perronen

Så selvom regeringen, DF og Radikale Venstre fortjener stor ros for efterårets vækst- og iværksætterpakke, er vi samtidig nødt til at se realiteten i øjnene.

Nemlig, at Danmark er en lille prik på det store verdenskort, hvor hverken den gode forretningsidé, den kvalificerede arbejdskraft eller den risikovillige kapital lader sig stoppe af landegrænser.

De investeringer, danske virksomheder henter hjem i dag, er forudsætningen for, at vi kan skabe den innovation og videreuddanne vores arbejdsstyrke til at følge med i den udvikling, der accelererer hurtigere end nogensinde før. Taber vi konkurrencen om den risikovillige kapital, vil vi ikke kun opleve en kortvarig opbremsning. Nej, risikoen er, at toget kører uden os, og at vi står alene tilbage på perronen.

Børsen har derfor ret. En ny samfundsopskrift skal på plads, hvor skattemæssig stabilitet omkring det danske investeringsklima og konkurrencedygtige regler bør indgå som konstante grundingredienser i den opskrift, der skal få Danmark til at accelerere, i stedet for at bremse op.

Du kan også læse debatindlægget her (kræver login)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.