Ulla Brockenhuus-Schack: Skatten æder belønningen for at gøre noget enestående

Ulla Brockenhuus-Schack fra SEED Capital glæder sig til at investere i den næste generation af tech-iværksættere. Men danske venturefonde har fortsat for svært ved at tiltrække investeringer fra bl.a. pensionskasserne. Og den høje skat på iværksætteri er en stor barriere for nye virksomheder, siger hun.

Ulla Brockenhuus-Schack er en af landets mest anerkendte fødselshjælpere for startup-virksomheder. Som Managing Partner i SEED Capital har hun siden 2003 bidraget til vækstrejsen i over 250 virksomheder, bl.a. Vivino, Trustpilot, Endomondo, Grandhood og Templafy. Og hun har alle årene bidraget til den politiske diskussion om iværksætternes rammevilkår – senest som medlem af regeringens iværksætterpanel.

DVCA har talt med SEED-frontfiguren om udviklingen i dansk venture, de mange lovende tech-virksomheder og om den malurt i bægeret, som de høje skatter på iværksætteri og virkelyst fortsat udgør.

Fårene skilt fra bukkene
SEED-bossen har i over 15 år været en central del af den danske venturebranche. Fra de optimistiske dage i starten af 00’erne, hvor ambitionerne var store, men de røde tal på bundlinjen endnu større. Og gennem en markant modningsfase de sidste ti år, hvor fårene er blevet skilt fra bukkene og hvor de overlevende fonde er begyndt at præstere pæne afkast til investorerne – heriblandt Vækstfonden og pensionskasserne.

”Branchen har taget ved lære af fortidens fejltagelser. I SEED havde vi store problemer med vores debutfond fra 2004, hvor vi tabte pinligt store beløb. Men vi børstede støvet af os, blev skarpere til at udpege de rette iværksætter-teams og vi investerede målrettet i virksomheder med globalt skaleringspotentiale, fortæller Ulla Brockenhuus-Schack og uddyber: ”Du skal gøre det, du er bedst til. Vores store kompetence er tech, og vi overlader som udgangspunkt life science, medtech og cleantech til andre gode kræfter. Det er opskriften på gode afkast”.

Lovende dansk tech-scene
SEED Capital påbegynder næste år første investeringsrunde til selskabets næste fond, som efter planen åbner i januar 2020. Og noget tyder på, at det er et interessant tidspunkt at investere i dette marked. For den danske tech-scene er i front i Europa, hvilket bl.a. kan mærkes ved, at de internationale venturefonde øger tilstedeværelsen her i landet. Senest har britiske Balderton fordoblet deres satsning i Danmark.

SEED Capital investerer ofte sammen med udenlandske fonde, når de mest lovende startups i porteføljen skal have tilført kapital til ekspansion. Ulla Brockenhuus-Schack forstår godt, at udlandet har spærret øjnene op. ”Som tech-fond er vi naturligvis begejstrede for den kvalitet, vi oplever i miljøet i disse år. Jeg er fuld af fortrøstning. For der sidder to fyre i en garage lige nu og udvikler de nye virksomheder, som skal løfte arven efter Vivino, Endomondo, Trustpilot, osv. Dem kan jeg ikke vente med at investere i”, siger SEED-chefen.

Skatten bremser for iværksættere
Men på trods af de mange lovende danske startups er der udfordringer i den danske andedam. Iværksætternes adgang til risikovillig kapital ligger i bund sammenlignet med vores nabolande. Og i international sammenhæng er det kun få danskere, som bytter et fast job ud med livet som selvstændig.

”Staten æder belønningen for at gøre noget enestående på egen hånd”, har Ulla Brockenhuus-Schack tidligere udtalt i et interview med Berlingske. Hun uddyber: ”Vi er bare for smålige i Danmark. Selvom det de senere år er blevet ”cool” at være iværksætter, så mangler der i høj grad et tværpolitisk fokus på at lette skatten på aktieindkomster, som jo i sidste ende er iværksætternes levebrød. I dag står belønningen ved at blive selvstændig ikke mål med det velbetalte lønmodtagerjob, og derfor går vi som samfund glip af mange nye virksomheder.

Pensionskasser skal mere på banen
En anden udfordring er, ifølge SEED-chefen, at en for lille andel af pensionskassernes investeringer målrettes danske venturefonde og startups. Det kan skyldes, at kasserne stadig mest husker gamle dage, hvor afkastet ikke var tilfredsstillende – på trods af en ny analyse fra Vækstfonden, som viser, at de seneste årgange af danske venturefonde leverer bedre resultater end forgængerne. En anden del af forklaringen er, at pensionskasserne har vokset sig så store, at det opleves som besværligt at bruge ressourcer på relativt små investeringer i venturefonde. ”Men det er vigtigt, at en større del af de enorme pensionsformuer bidrager til at skabe vækst og fremtidens nye arbejdspladser i Danmark”, slutter Ulla Brockenhuus-Schack, der påpeger at ventureinvesteringer, foruden det afkast der skabes til pensionskunderne, i høj grad bidrager til innovation, nye job samt forskning og udvikling i dansk erhvervsliv.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.