Skip to main content

Børsen: Venturefonde giver samfundsøkonomisk gevinst

15. marts 2018

Venturefonde giver samfundsøkonomisk gevinst

Debat af Henriette Kinunnen bragt i Børsen d. 15. marts 2018

København er i disse dage mødested for en lang række industrielle investorer, som med 700 mia. kr. i lommen, deltager i DVCA’s Nordic Fundraising Summit med et eneste formål. Nemlig, at mødes med venture- og kapitalfonde hvorigennem de overvejer at investere i bl.a. danske virksomheder.

Kapitalfondenes samfundsøkonomiske betydning er efterhånden en kendt sag. Over 20 år har de bevist, at de bidrager med såvel vækst, produktivitet og store afkast til deres investorer, som bl.a. tæller de danske pensionskasser.

Venturefondenes rolle er til sammenligning gået under radaren, hvilket er en skam. Deres spidskompetence er således at hjælpe landets mest talentfulde startups ud over rampen og med risikovillig kapital skabe højere vækst, ansætte flere medarbejdere og skalere forretningen globalt. Fondenes medarbejdere er ofte selv tidligere iværksættere og deres bidrag er derfor ikke kun af økonomisk karakter. Det er også intelligent forretningsrådgivning. Eksempelvis står venturefonde bag flere succesfulde startups i Danmark. Det gælder bl.a. Genmab, Trustpilot, og Boozt.com

Selvom der er god ræson i at investere i venture – de hjælper unge virksomheder over ”dødens dal” og leverer tilfredsstillende afkast – har danske venturefonde svært ved at tiltrække den fornødne kapital. Måske fordi de danske pensionskasser er blevet så store – deres samlede formue udgør 4.315 mia. kr. – at det ikke kan betale sig for dem at ”bukke sig ned” og investere i startups via en venturefond. Men uden dem – hvem så?

I DVCA tænder vi advarselslampen. For nok er der i disse dage samlet risikovillig kapital i Danmark, som svarer til 1/3 af BNP, men pengene tilfalder i for beskeden grad de danske venturefonde. Hvis politikerne derfor ønsker at støtte dansk iværksætteri med gode rammevilkår og adgang til risikovillig kapital, må de til en begyndelse forstå, at uden venture udvikler vi ikke de nye startups, som skal tage over i det 21. århundrede efter Mærsk, Carlsberg og Novo.

Du kan også læse indlægget på Børsens hjemmeside.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.