Berlingske: Sådan gjorde Goldman Sachs DONG til en vinder

Goldman Sachs’ grønne strategi medvirker til statslig profit på 44 mia. kr. i DONG Energy.

Da staten i 2013 solgte en del af DONG Energy til Goldman Sachs, ATP og PFA, vakte det opsigt både politisk og i medierne. Centralt i diskussionen var, hvilken rolle kapitalfonde og internationale investorer som Goldman Sachs skal spille i forhold til privatisering af statslige virksomheder.

Hvordan har den danske stat på få år kunnet tjene 47,5 milliarder kr. på at eje DONG? Goldman Sachs, der selv har tjent 12 milliarder kr., giver her sit bud på, hvorfor energikoncernen pludselig eksploderede i værdi, og hvilken rolle amerikanerne spillede i den proces.

»Vi så, at DONG var på vej til at blive en global markedsleder inden for den attraktive havvind-sektor. Selskabet havde en god ledelse og dygtige medarbejdere, men manglede store investeringer, et skarpere fokus på kapitalbasen og på at sætte mere fart på væksten,« siger Michael Bruun.

»De danske skatteydere er endt som de store vindere i DONG-føljetonen, hvor staten nu har tjent fire gange så meget som Goldmann Sachs. Det viser, at de ansvarlige politikere og Finansministeriet alligevel vidste, hvad de lavede, dengang de tog kapitalfonden ind som partner,« siger Jannick Nytoft.

Læs hele artiklen her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.