Skip to main content

Berlingske: Iværksætterudspil med potentiale og skønhedspletter

Debatindlæg bragt i Berlingske Business 1. september 2017 

Iværksætterudspil med potentiale og skønhedspletter

Af Jannick Nytoft, adm. direktør i brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt business angels, DVCA

Regeringen fremlagde onsdag sit erhvervs- og iværksætterudspil hos venture-virksomheden Trustpilot. Det er ingen tilfældighed. Udspillet indeholder en perlerække af gode initiativer, som investorer har ønsket sig i årevis. Det er fine initiativer, som søsætter de rigtige ting. Men skal vi se ind i fremtiden, så er der et behov for at de foreslåede tiltag bliver endnu mere potente fremover. Og at aktiebeskatningen bliver sat markant ned fra 42 % til i det mindste et nordisk niveau på 25-30%.

Aktiesparekonto kan sætte over 100 mia. i spil

Et af de centrale initiativer i udspillet er den nye aktiesparekonto, der skal gøre det attraktivt at investere i aktier og skabe mere vækstkapital til nynoteringer på børsen og en dynamisk dansk aktiekultur.

Aktiesparekontoen gør det muligt for private at investere i aktier via en konto med en skat på 1,25 pct. op til et loft på 500.000 kr. Kontoen vil uden tvivl få flere danskere til at investere på børsen.

Aktiesparekontoen findes allerede i Sverige, hvor over 1,5 mio. svenskere i dag har en konto med et gennemsnitligt indestående på DKK 125.000. Tager Hr. og Fru Jensen kontoen til sig i samme omfang, svarer det til, at på fem år vil være over 800.000 konti i Danmark til en samlet værdi af til 111 mia. kr.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Den svenske model er klart mere attraktiv end den danske, idet beskatningsprocent er rundt regnet en tredjedel af den danske, og fordi der ikke er en øvre grænse for indskud.

Skru op for investorfradraget

Regeringen vil have flere danskere til at skyde penge i vækstvirksomheder ved at give et skattefradrag til investorer. Der lægges op til, at investorerne kan få skattefradrag, der reelt svarer til 15% af deres iværksætter-investeringer op til en øvre grænse på 200.000 kr. (400.000 kr. fra og med 2023).

DVCA har i årevis kæmpet for investorfradraget med henvisning til lignende ordninger, som har haft enorm succes i Storbritannien. Men selvom forslaget er et klart skridt i den rigtige retning, så der stadig lang vej op til det britiske forbillede, hvor skattefradraget er helt op til 30% op til en øvre grænse på 1 mio. pund.

Storbritannien har dobbelt så mange højvækstiværksættere som os pr. indbygger, og vi skal hæve ambitionsniveauet, hvis vi skal skabe tilsvarende resultater i Danmark.

Aktieløn reducerer flaskehalsproblemer

Regeringen får de højeste karakterer for forslaget om, at der skal gælde særligt favorable vilkår for ansatte i iværksættervirksomheder, dr har medarbejderaktier.

Dette tiltag rammer “bulls eye” i forhold til at løse de store problemer, iværksætterne har med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Små vækstvirksomheder kan ikke konkurrere på løn, og derfor er iværksættere særligt hårdt ramt af flaskehalsproblemer. 6 ud af 10 vækstvirksomheder har problemer med at rekruttere specialister, det nye udspil giver dem bedre mulighed for at tilbyde medejerskab i virksomheden.

Iværksætterudspillet er en sejr for det entreprenante Danmark, de rigtige initiativer søsættes. Nu må vi sætte vores lid til, at der kan samle sig 90 mandater bag en politisk aftale. Så vi kan komme i gang.

Du kan læse debatindlægget her 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.