Skip to main content

Debatindlæg: “Privat kapital er en del af løsningen på EU’s udfordringer”

9. september 2024

Skrevet af: Jesper Berg, senior advisor, Rud Pedersen, fhv. direktør, Finanstilsynet og Bo Sandberg, cheføkonom, Aktive Ejere
Bragt i Børsen den 5. september 2024


Sand Hill Road er meget mere end navnet på en vej i Californien. Det er et begreb og et symbol. Det er derfra, en stor del af finansieringen af USA’s fremtid kommer. Det er centrum for den venturekapitalfinansiering, der har skabt Silicon Valley og dermed virksomheder som Microsoft, Amazon, Facebook og mange andre af verdens store teknologivirksomheder.

I EU drømmer man om et europæisk svar på Sand Hill Road. Drømmen skal blive til virkelighed gennem kapitalmarkedsunionen, der skal skabe et reelt indre marked for kapital i hele EU og dermed løfte den økonomiske vækst fra det nuværende anæmiske niveau.

Hvis det skal lykkes, er der behov for at fokusere initiativerne i kapitalmarkedsunionen, så de understøtter venturekapitalfinansiering.

EU-Kommissionen fremlagde i 2020 sin plan for en kapitalmarkedsunion med 16 forskellige tiltag. Det vil føre for vidt her at gennemgå de forskellige tiltag, men man bliver ikke overvældet af entusiasme, når man læser dem igennem.

Tiltag 5 siger for eksempel: “Kommissionen vil vurdere fordelene ved og gennemførligheden af at indføre et krav om, at bankerne skal lede smv’er, hvis låneansøgning de har afslået, til alternative finansieringskilder”.

Langsigtet tidshorisont

Der er dog et sted, hvor Kommissionen har fat i noget vigtigt, og hvor vi i Danmark har gode erfaringer. Det er ved betydningen af pensions- og livsforsikringsselskaber for venturekapitalfinansiering.

Modsat bankerne har pensionssektoren den langsigtede tidshorisont, som er nødvendig for venturekapitalinvestering. De kan investere i illikvide aktiver og samle den præmie op, der er i disse aktiver, fordi deres passiver er mere langsigtede end bankernes.

EU’s problem på dette område er, at der kun i de færreste lande er væsentlig pensionsopsparing. Tal bl.a. fra McKinsey viser, at pensionsopsparing er en vigtig kilde for venturekapitalfinansiering i USA, mens det ikke gælder i EU.

Modsat Danmark og USA finansieres pensionsudbetalingerne i de fleste lande i EU gennem samtidige opkrævninger fra de mennesker, der er i arbejde. Den såkaldte “pay-as-you-go model, som ikke opbygger store pensionsformuer.

Indførelsen af forudbetalte pensionssystemer i flere EU-lande end i dag vil ikke alene gavne kapitalmarkederne og vores fremtidige vækst, men også bidrage til at sikre mere holdbare statsfinanser rundt omkring i EU.

Derudover gælder det selvfølgelig også om ikke at tage dumme og decideret uproduktive beslutninger. En endeløs række af politikere – senest den franske præsident Macron – fremhæver behovet for at simplificere reguleringen.

Bæredygtighedsreguleringen er et godt eksempel på, hvor små og mellemstore virksomheder vil kløjes i at forstå reguleringen. Godt nok er mindre virksomheder formelt ikke omfattet, men grundet kravene til større virksomheder og banker og det nylige krav til disse om due diligence vil smv’erne blive mødt af betydelige rapporteringskrav.

Danmark er formand for EU i andet halvår 2025. Regelsanering kunne være en passende om end knapt så sexet overskrift for Danmarks formandskab.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.