Kapitalfonde trodser vækstkrisen – og poster milliarder i danske virksomheder

Kapitalfonde satte investeringsrekord i 2015 og købte virksomheder for en samlet sum af 36,5 mia. kr.

Det viser det netop offentliggjorte årsskrift fra DVCA, brancheforeningen for venture- og kapitalfonde. I alt omsatte de kapitalfondsejede selskaber for 141 mia. kr. og tjente 15 mia. kr.
Kapitalfonde slog alle rekorder i 2015, hvor de købte det største antal virksomheder i Danmark nogensinde. Blandt de mere navnkundige virksomheder var Fitness World, Mols-Linien og TOP-TOY (Fætter BR).

36,5 mia. kr. lød den samlede opkøbspris på og det er det højeste beløb siden finanskrisen indtraf. De rekordhøje investeringer betyder, at virksomhederne har råd til at ansætte nye medarbejdere, forklarer Ole Steen Andersen, bestyrelsesformand i DVCA:

”Kapitalfonde tilfører risikovillig kapital til virksomheder med et uforløst potentiale, så de eksempelvis kan ansætte flere medarbejdere eller investere i nye maskiner. Sidste år steg beskæftigelsen i kapitalfondsejede virksomheder med 2,5%, hvilket er markant højere end 1,9% i den private sektor”.

Kapitalfonde øger virksomhedernes vækst…

I Danmark slæbte den økonomiske vækst sig af sted i krybesporet med en vækst i 2015 på 1,2%. Vækstkrisen hænger i høj grad sammen med, at danske virksomheder mangler risikovillig kapital til at ansætte flere medarbejdere og købe nye maskiner.

Krisen rammer ikke kapitalfonde direkte, for deres metier er netop at investere de ressourcer, som det kræver at skabe vækst og udvikling. Det er en stor del af forklaringen på, at kapitalfondsejede virksomheder klarede sig markant bedre sidste år end det øvrige erhvervsliv.

”Kapitalfonde i Danmark trodsede vækstkrisen i 2015, hvor de formåede at øge den organiske vækst i deres virksomheder med 7,6%. Det står i skarp kontrast til resten af dansk erhvervsliv, som desværre kun oplevede en omsætningsvækst på blot 1,2%”, udtaler Jannick Nytoft.

Og tiltrækker investeringer fra udlandet

2015 blev også et rekordår, når man ser på hvor mange milliarder der blev tiltrukket fra udenlandske investorer til kapitalfonde, som er aktive i Danmark. Hele 55 mia. kr. har udenlandske fonde investeret i danske virksomheder, hvilket er rekord siden DVCA begyndte at registrere udenlandske fondes investeringer.

Men der er stadig et uforløst potentiale for at tiltrække investeringer til Danmark: ”Regeringen har en erklæret målsætning om, at Danmark skal tiltrække flere udenlandske investeringer. Men det sker ikke uden, at vi lemper på den danske aktiebeskatning, der er markant højere end i de lande vi normalt sammenligner os med”, runder Jannick Nytoft af.

 

Årsrapporten 2015/16 kan downloades her på DVCA’s hjemmeside

For yderligere kommentarer kontakt Jannick Nytoft, adm. direktør DVCA, tlf. 27 11 20 73, eller Ruben Kidde, chefkonsulent og presseansvarlig DVCA, tlf. 53 86 28 08.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.