Nyhed: Lav ledighed og rekordhøj beskæftigelse understøtter dansk økonomi
Ledigheden i Danmark forbliver på et lavt niveau, ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik. For niende måned i træk ligger ledigheden fladt på 2,9 procent af arbejdsstyrken, hvilket fortsat vidner om en stærk økonomi. Cheføkonom Bo Sandberg fra Aktive Ejere fremhæver, at den lave arbejdsløshed og den rekordhøje beskæftigelse bekræfter, at arbejdsmarkedet er en central faktor i den robuste danske økonomi.
– Den lave ledighed understøtter den gode stemning i dansk økonomi. Arbejdsmarkedet er nøglen til den bomstærke danske økonomi, siger Bo Sandberg og påpeger, at mangel på arbejdskraft stadig udgør en væsentlig udfordring. Denne udfordring bliver dog i nogen grad modsvaret af en voksende arbejdsstyrke, der blandt andet styrkes af flere seniorer, øget udenlandsk arbejdskraft og personer på kanten af arbejdsmarkedet, som nu finder vej til job.
Bo Sandberg bemærker også, at visse sektorer som anlægsbranchen, el- og metalindustrien oplever betydelige udfordringer med at finde kvalificerede medarbejdere.
– 60 procent af anlægsentreprenørvirksomhederne hæmmes i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, forklarer han.
Selvom ledigheden steg med 500 fuldtidspersoner fra juni til juli og nåede op på 87.400 personer, forbliver ledighedsprocenten uændret på 2,9 procent af arbejdsstyrken.
Der er dog regionale forskelle i ledigheden. Nordsjælland topper listen med den laveste ledighed på 2,1 procent, efterfulgt af Østsjælland med 2,2 procent og Vestjylland med 2,3 procent. Ifølge Bo Sandberg reflekterer denne fordeling de økonomiske styrker i de mest velstående regioner, både omkring Hovedstaden og på den jyske vestkyst.