Skip to main content

PreSeed Ventures i gang med at rejse 350 mio. kommercielle kr.

8. august 2019

Det tidligere statsstøttede PreSeed Ventures står for første gang helt på egne ben. Fondens frontfigur, CEO Christel Piron, vil på kommercielle vilkår rejse 350 mio. kr. til early-stage investeringer. Ambitiøst, men slet ikke urealistisk, lyder nogle af reaktionerne.

Af Nikolai Steensgaard

Som konsekvens af den tidligere regerings reform af erhvervsfremmeordningerne, så er der i dag aktører inden for investeringsverdenen, som har skulle vende deres verden helt på hovedet.

En af dem er PreSeed Ventures. Det indtil i år statsfinansierede innovationsmiljø lancerede i 2017 sit selvstændige brand efter 15 års nærmest symbiotisk parløb med venturefonden Seed Capital og er midt i en transformation, der skal munde ud i, at PreSeed Ventures fremover kommer til at arbejde på kommercielle vilkår.

Erhvervskvinden, der skal sørge for, at den beslutning blev ført ud i livet, er PreSeed Ventures’ CEO Christel Piron. Som frontfigur skal hun sammen med et investeringsteam sikre, at den succesrige early-stage-investeringsfond også fremover vil være en central del af iværksætter-økosystemet – selv om de offentlige støttekroner nu er en saga blot.

”Den helt store forskel mellem det nye og det gamle er, at vi i dag er en kommerciel fond. Vi fundraiser på lige vilkår med alle andre, og vi skal præstere et konkurrencedygtigt afkast. Det kommer vi også til, for vi laver grundlæggende det samme, vi har gjort i næsten 20 år. Vi har gennem årene investeret noget nær en milliard kr. i mere end 350 virksomheder. Det har vi gjort med stor succes, og det arbejde fortsætter vi,” siger hun.

Helle Uth, Investment Director, Richard Breiter, Head of Investment og Christel Piron, CEO, er de tre som står i spidsen for at rejse PreSeed Ventures nye fond.

Man kunne måske forestille sig, at Christel Piron ville starte ud med at sænke ambitionsniveauet og kun gå efter de sikre scoringer. Men sådan er det ikke.

”Indledende foreslog nogle, at vi skulle starte med en mikrofond på 100 mio. kr. Vores mål er dog blevet 350 mio. kroner, og at vi kan begynde at investere i første kvartal 2020. Fondens størrelse hænger sammen med, at vi skal være parat til at investere videre i nogle af de bedste virksomheder for at kunne hjælpe dem i deres vækst og levere de bedst mulige afkast til vores egne investorer. Det handler om, at vi er ambitiøse og har erfaringen til at levere på de ambitioner,” siger hun.

Alt efter hvilke briller man har på, så kan 350 mio. kr. være både et småt og et stort beløb. I investeringsverdenens tunge vægtklasse er det et forsvindende beløb, men når det kommer til de helt tidlige iværksætter-investeringer, så er beløbet i dansk sammenhæng faktisk særdeles hæderligt. Man skal ikke undervurdere den impact, det kan få.

Det mener i hvert fald Tommy Andersen, der i offentligheden nok mest er kendt som serieiværksætteren bag højttalerkonceptet Libratone, men som i dag er medstifter af og spydspids for venturefonden byFounders, som har samlet ca. 50 nordiske og baltiske business angels i én, slagkraftig early-stage-fond med ca. 750 mio. kr. i rygsækken.

”PreSeed Ventures’ mål er ambitiøst, men det er ikke urealistisk. For mig er det egentlig ikke så vigtigt, om de kommer til at ramme over eller under målet om 350 mio. kr. Det, der er vigtigt, er, at de komplimenterer os. Vi ser dem som en potentiel superstærk partner. Nogle gange vil de ligge tidligere end os i et investeringsforløb, andre gange vil vi måske co-investere sammen med dem. Grundlæggende er det meget positivt med mere privat finansiering på det tidlige stadie,” siger han.

Sundt økosystem

Samme varme modtagelse får det nye PreSeed Ventures fra en anden aktør i ventureinvestor-branchen, nemlig Ulrik Jørring, der er Managing Partner i fonden Nordic Alpha Partners. Fonden har ca. halvandet år på bagen og fokuserer på investeringer i vækstvirksomheder, som har en vinkel på morgendagens digitaliserede produktionsmetoder – det man ofte kalder Industry 4.0.

Ulrik Jørring ser det nye PreSeed Ventures som en god nyhed for hele iværksætter-økosystemet. Han ser den også som noget, som hans fond ligeledes kan bruge aktivt.

”Nyheden om PreSeed Ventures er interessant. Den er vigtig for os, fordi vi investerer i selskaber, der er kommet et stykke længere ned ad banen. Vi er grundlæggende afhængige af, at der er et sundt økosystem, der kan hjælpe virksomhederne, før de er klar til os. Det kan vise sig at være godt for os, men også mange andre – og ikke mindst iværksætterne selv,” siger han.

Det store spørgsmål for Christel Piron og PreSeed Ventures er selvsagt: Hvor skal pengene komme fra? De hænger jo ikke på træerne. Hun er lige nu i fuld gang med at kaste nettet ud og indlede den dialog, der skal resultere i, at investorerne lægger deres midler i hendes kurv.

Tommy Andersen, Managing Partner i byFounders. Foto: Stine Bidstrup

Når man er i en situation som PreSeed Ventures’, og pludselig vinker farvel til den tunge investor, som staten er, så kan man ikke tillade sig at være ensporet. Alle potentielle veje til investorkapital skal afsøges.

”Det kan være mange potentielle investor-konstellationer, som kan ende med at forme vores fond. I praksis er det dog de klassiske investorer som familiefonde, velhavende privatpersoner, business angels, statslige og private venturefonde, pensionsselskaber og lignende, som vi fokuserer på. Vi har en positiv dialog med alle typer for tiden,” siger hun og tilføjer:

”Er det så realistisk at rejse 350 mio. kr. fra dem? Tja, det må vi jo afgøre om et års tid. Det, der er lovende, er, at vi får ekstremt meget positivt feedback. Specielt på grund af vores historik. Når vi møder potentielle investorer, kan de se, at vi bygger på det team, der er systematisk og gentagende gange har vist sit værd. Jeg er måske født optimist, men i dette tilfælde er det med god grund.”

Problemet med pensionskasser

Når det kommer til investortyper, så mener Ulrik Jørring fra Nordic Alpha Partners, at der er gode muligheder. Desværre så oplever han endnu ikke, at de svulmende pensionskasser er de første, man som venturefond skal satse på.

”Det kunne være interessant at få dem i spil, men min oplevelse er stadig, at de traditionelle pensionskasser kan være svære at få ind i sådanne fonde. Men der er altså andre kilder til kapital. Både hos private og velstående familiefonde, der gerne vil diversificere deres investeringer og skabe et godt afkast. Der er masser af muligheder,” siger han.

Pensionsselskaberne er i Tommy Andersens optik heller ikke det sikre kort, selv om de sidder på ekstremt store midler.

”Pensionskasserne er interessante, men de er svære at få i tale som investorer til en fond af denne størrelse. Vi har forsøgt os med dem uden held. Deres udfordring er, at de er blevet så svulmende store. For dem giver det ikke mening at skrive en ’lille’ check på 100 til 150 mio. kr. De vil hellere investere 250 til 350 mio. kr. Så fylder de jo hurtigt det meste af en fond, og det er der reelt ingen, der har interesse i. Så vi er stadig udfordret mht. pensionskasserne,” siger han og tilføjer:

”Men der er andre gode muligheder, hvor pensionskasserne er med indirekte. F.eks. Dansk Vækstkapital, som Vækstfonden også er en del af, men hvor pensionskasserne lægger 80 pct. af kapitalen. Deres seneste fond er på tre mia. kr. Det er bestemt ikke umuligt, at de kunne være interesserede i at støtte PreSeed Ventures.”

Ulrik Jørring, Managing Partner i Nordic Alpha Partners. PR-foto

I det hele taget vil byFounders-partneren anbefale Christel Piron og PreSeed Ventures at tænke bredt. Gerne hele vejen ned i EU, hvor den enorme, magtfulde europæiske investeringsfond EIF regerer. Tommy Andersen tror, at PreSeed Ventures har potentiale og muligheder. Ikke mindst fordi tiderne sjældent har været bedre til at rejse penge til alternative investeringer end i dag.

”Vi lever jo alt andet lige i en nulrentesituation nu, og det vil sige, at likviditeten fra både institutionelle investorer, private og familiefonde flyder derhen, hvor der er afkast. Det her er ikke det dårligste tidspunkt at fundraise på. Lur mig, om det ikke kan lade sig gøre,” siger han.

Samme optimistiske toner kommer fra Ulrik Jørring fra Nordic Alpha Partners. Han peger på, at PreSeed Ventures’ stærke kort er, at de ikke er en opkomling. PreSeed Venture er et eksperthold, der er blevet sat fri.

”Der er grundlæggende tre ting, de skal lægge vægt på, når de skal tydeliggøre mulighederne for investorerne. Den ene er deres track record, den anden er deres strategi, den tredje er det faktum, at de har velindarbejdede processer – og sidstnævnte er virkelig noget, som potentielle investorer interesserer sig for. Det hele gør, at PreSeed Ventures står stærkt,” siger han.

Evolution

Om PreSeed Ventures’ og Christel Pirons planer folder sig ud som ønsket, vil tiden vise. Under alle omstændigheder, vil de fleste i investeringsverdenen nok synes, at udviklingen, hvor en tidligere statsfinansieret opgave er modnet tilstrækkelig til at falde over på private hænder, er særdeles positiv. Der er meget få argumenter for, at staten fortsat varetager investeringsopgaver, som det private selv kan håndtere.

Endnu mere interessant er det dog nok, at PreSeed Ventures’ nye situation er et spejl af, at der sker nogle interessante ryk i det danske iværksætter-økosystem i disse år. Spørger man hovedpersonen selv, Christel Piron, så ser vi nærmest evolutionen ske foran øjnene af os – både med hensyn til hele iværksætter-økosystemet og den funding, der er en essentiel del af det.

”Der er tale om en positiv evolution. De innovationsmiljøer, der tidligere var mejslet i sten, har på sin vis udspillet deres rolle. Vi er kommet videre. Det er udvikling i darwinistisk forstand, og det er ekstremt positivt,” siger Christel Piron og tilføjer:

”Nu skal vi føre det videre til næste niveau, for de danske iværksættere har stadig brug for professionelle kræfter i de tidlige stadier for at nå et niveau, hvor de er attraktive for de senere investorer. Tiden er kommet til, at vi skal vise, hvad vi kan. Jeg er sikker på, at vi nok skal overleve. Hvad end det er statsfinansieret eller privat – så er der brug for sådan nogle som PreSeed Ventures.”

Hun får opbakning af Tommy Andersen.

”Der er jo behov for dem. De fleste danske iværksætter-virksomheder vil gennemgå et finansieringsforløb, hvor kapital skal tilføjes i en række faser. PreSeed Ventures er en del af den første fase og er derfor meget vigtig. Det kan de fleste se,” siger han og tilføjer:

”De har formået at tage organisationen og sige, at vi skal omstille os. Jeg tror, de har gode muligheder for at rejse pengene. Om det så bliver præcis 350 mio. kr. er ikke så vigtigt. Mindre kan også gøre det. Det vigtige er, at de kommer ud over rampen og i gang.”


FAKTA OM PRESEED VENTURES

Investeringsfonden PreSeed Ventures har som et såkaldt innovationsmiljø været en del af statens erhvervsfremmeordning siden 2000. Næsten lige så længe har de arbejdet i et næsten symbiotisk partnerskab arbejdet sammen med venturefonden Seed Capital.

I 2017 lancerede de sig med deres selvstændige brand PreSeed Ventures, der skal operere på kommercielle vilkår. PreSeed Ventures er forankret på Danmarks Tekniske Universitet og vil med tiden oprette fonde med selvstændige fokusområder, blandt andet målrettet forskningsmiljøets teknologiske fremskridt.

PreSeed Ventures’ første fond på 350 mio. kr. kaster branchemæssigt nettet bredere ud. Den fokuserer på generel tech-iværksætteri.

I spidsen for PreSeed Ventures står Christel Piron. Hun har en lang og bred karriere bag sig. Hendes opgave har været at sikre at opsplitningen med Seed Capital er kørt så gnidningsfrit som muligt, og nu skal hun bevise, at det nye PreSeed Ventures kan overleve og blomstre på helt kommercielle vilkår.

Kilde: PreSeed Ventures 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.