Berlingske: Private investorer bag 100.000 job i vækstvirksomheder

I Danmark findes der flere end 4.000 business angels, viser den hidtil største kortlægning af dette investormiljø. Englene investerer både kapital og ikke mindst kompetencer i langt flere selskaber end før antaget. Det handler om sparring og ikke bare om penge.

Jesper Jarlbæk er formand for DanBAN og næstformand i DVCA.

Business angels står bag 100.000 danske job

En ny kortlægning viser, at der findes langt flere business angels end hidtil antaget, og de fylder en anselig del af underskoven i dansk erhvervsliv. Bag englenes investeringer gemmer sig flere end 100.000 job fordelt på 10.000 danske virksomheder.

I alt er der 4.169 business angels, fremgår det af kortlægningen, der er gennemført af Vækstfonden, DanBAN, Keystones og DVCA, brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt business angels.

Business angel opgørelse, der har manglet

Business angel kortlægningen er værdifuld, fordi den får nye oplysninger frem om en væsentlig del af økosystemet omkring nye virksomheder, fortæller professor Torben Bager fra Syddansk Universitet til Berlingske.

En af dem, der har ventet længe på tallene er Jesper Jarlbæk, der er formand for landets største business angel-netværk DanBAN, og næstformand i DVCA.

“Tallet ligger nok højere, end mange ville have antaget. Det favner også bredt fra investorerne i garageforetagendet og op til Sitecore (succesfuld virksomhed stiftet i Danmark, red.). Det vigtige er at få flere virksomheder til at vokse sig store.”

Jesper Jarlbæk fortæller videre, at kortlægningen samtidig mulighed følge med i, om politikernes lovinitiativer har den ønskede effekt på lysten til at drive egen virksomhed.

“Det er virkelig et stykke kvalitetsarbejde, som også kan bruges til at følge med i, om politikernes tiltag overhovedet virker. Vi kan få svar på, om det hjælper at ændre investorfradrag, iværksætterbeskatning eller andet,” siger business angel-formanden.

Business angels bidrager med viden og netværk

Ifølge Henriette Kinnunen, adm. direktør i DVCA, viser opgørelsen, at investorerne er en vigtig del af jobskabelsen i Danmark. Hun mener imidlertid ikke, at kapitalen er det vigtigste bidrag, investorerne kommer med.

“Det er vigtigt med den kapital, som en business angel lægger, men mindst lige så vigtigt er kompetencer, viden og det netværk, der følger med. Ofte har de været gennem møllen før, og derfor er det en unik viden at få ind i en virksomhed. Man undgår kort sagt, at hver ny vækstvirksomhed skal opfinde den dybe tallerken nok engang,” udtaler hun til Berlingske.

Der investeres primært i IT-virksomheder, men tøjforretninger og restauranter ligger også godt til ifølge kortlægningen af business angels.

Du kan læse hele artiklen her (kræver login).

Og du kan downloade business angel-kortlægningen her: Business angel kortlægning 2017 -download

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.