Skip to main content

Bootstrapping: Om 3 år har Danmark tabt alt til Sverige

23. januar 2018

Det danske økosystem kan stadig nå at indhente vores succesfulde svenske naboer, når det gælder børsnoteringer. Men allerede om få år er løbet kørt, mener DVCA.

Det er hverken vækstselskabernes egen eller fondsbørsen skyld, når den svenske del af vækstbørsen First North har noteret 300 nye selskaber, mens samme børs i Danmark kun har 15. I stedet falder det tilbage på rammevilkår, såsom beskatning af aktiegevinster, der skal ned under 30 pct. som i Sverige og Norge, og på en helt utilstrækkelig aktiesparekonto. Og det danske investorfradrag skal være langt mere ambitiøst, end det er i dag.

Det mener brancheforeningen for business angels, venture- og kapitalfonden DVCA.

Når vækstvirksomheder er tvunget til at søge vækstkapital uden for landets grænser, vokser de sig typisk store uden for Danmark.

”Tallene for børsnoteringer i Danmark i forhold til f.eks. Sverige taler deres eget tydelige sprog. I vores nabolande er der en lyst og vilje til at lade sig børsnotere, bl.a. på First North, som vi ikke ser herhjemme. Og det falder i første omgang tilbage på rammevilkårene, hvor vi i Danmark ikke er konkurrencedygtige,”  mener Henriette Kinnunen, der er direktør i DVCA.

36 minuspoint til Danmark

Der ér behov for en kickstart af økosystemet. Ifølge tal fra det regeringsnedsatte iværksætterpanel har Sverige 36 gange så mange børsnoteringer af mindre virksomheder som Danmark.

Det er et klart faresignal, at flere danske vækstselskaber vælger Danmark fra.

”Når økosystemet bliver mere professionelt, så bliver hele processen mere smidig, og det er et klart faresignal, at flere danske vækstselskaber vælger Danmark fra og søger mod Sverige eller Norge. Vi kan stadig komme med på vognen. Men det kræver politisk handling, hvis man vil benytte det momentum i økonomien, som er netop nu, og undgå, at vi står tilbage på perronen, mens de andre kører med det hele,” lyder det fra Henriette Kinnunen.

Gregers Kronborg, ventureinvestor og næstformand i DVCA, peger også på, at markedet først og fremmest ikke fungerer, fordi det skattemæssigt er mere attraktivt at sætte penge til side til pension end at bruge pengene på at investere i børsmarkedet for vækstvirksomheder. Med andre ord er det de politisk bestemte rammer, der er den største skurk.

Du kan læse hele artiklen her (kræver login)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.