Så vilde er Storbritannien med iværksættere

Danske iværksættere og investorer er grønne af misundelse over vilkårene i UK.

Kæmpemæssige fradrag for investeringer i iværksætteri, attraktive vilkår for medarbejderaktier og et velfungerende børsmarked for SMV’er. Det er briternes opskrift på succes.
UK har dobbelt så mange succesfulde iværksættere pr. indbygger sammenlignet med Danmark. Det skyldes en mangeårig politisk satsning på såkaldte iværksætter-incitamenter (nærmere beskrevet i dette brief).

Kæmpe fradrag for investeringer i UK

Regeringen foreslår i 2025-udspillet et investorfradrag som indebærer, at private skal kunne fradrage en mindre del af deres indskud i små virksomheder. Inspirationen kommer bl.a. fra de såkaldte EIS og SEIS incitamenter i UK. Briterne er dog langt mere rundhåndede, end der lægges op til i Danmark.

Benytter en britisk investor eksempelvis SEED Enterprise Investment Scheme (SEIS), får hun ved en investering på 650.000 kr. op til 325.000 kr. retur fra staten. Det er langt mere end der lægges op til i Danmark, hvor en investering på 650.000 kr. ville give hende 90.000 kr. retur.

Plads til forbedring

”Regeringen er klart på rette spor med sit investorfradrag, for erfaringerne fra UK er fantastiske”understreger Jannick Nytoft, adm. direktør i DVCA, brancheforeningen for venture- og kapitalfonde samt business angels.

Han mener dog, at forslaget kan forbedres: ”Forslaget kan styrkes, dels ved at øge fradragets størrelse og dels ved også at gøre ordningen brugbar for danske business angels der investerer gennem personlige selskaber”.

Der er tale om klasseforskel

Storbritannien er et af de mest iværksættervenlige lande i Europa, målt på hvor let det er at tiltrække kapital. Det er særdeles attraktivt for de ansatte i iværksættervirksomheder at eje medarbejderaktier. Og børsmarkedet for SMV’er er langt mere levende end i Danmark, bl.a. fordi skatten på kapitalafkast er markant lavere.

Jannick Nytoft forklarer, at Danmark hvert år mister talenter til f.eks. London, fordi rammevilkårene ikke er konkurrencedygtige.

“Klasseforskellen mellem britiske og danske rammevilkår svarer til forskellen mellem Premier League og Superligaen. I Danmark skal vi blive bedre til at belønne dem der tager en stor risiko og bygger virksomheder op fra bunden. Ellers flytter de største talenter væk,” udtaler Jannick Nytoft.

Kontaktinformation:

For yderligere kommentarer kontakt Jannick Nytoft, adm. direktør i DVCA, mobil 2711 2073, e-mail: jny@dvca.dk, eller chefkonsulent Ruben Kidde, mobil 5386 2808, e-mail: ruk@dvca.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.