Berlingske: Købstilbud kan aldrig være fjendtlige over for aktionærerne
Virksomhedsbestyrelser er valgt af aktionærerne og skal, efter de er valgt, pr. definition repræsentere alle aktionærer. Berlingske har talt med Henriette Kinnunen om bestyrelsers rolle i en opkøbssituation.
I år har vi oplevet to opkøbsforsøg, der involverer store danske børsnoterede virksomheder.
Novo Nordisk med det belgiske biotekselskab Ablynx. Og ATP, PFA og PKA samt en australsk kapitalfond med TDC.
Henriette Kinnunen (HK) er adm. direktør i brancheorganisationen DVCA, giver her et bud på, hvordan vi skal forstå begrebet “fjendtligt opkøb” og bestyrelsens rolle:
Kan begrebet »fjendtlige opkøb« overhovedet bruges i en moderne verden, hvor alt er til salg?
KH: Hvis man anvender begrebet »fjendtligt opkøb«, er det i hvert fald vigtigt, at man anvender det korrekt, og at det forstås rigtigt i forhold til den kontekst, hvor det er brugt. Eksempelvis kan et overtagelsestilbud aldrig være fjendtligt over for et selskabs aktionærer, da det netop kun er et tilbud, som det står aktionærerne frit for at afvise. Samtidig må det erkendes, at bestyrelsens opgave er at lede selskabet som en selvstændig økonomisk og juridisk person, der også har andre interessenter end aktionærerne. Set fra bestyrelsens side kan et overtagelsestilbud således anses for »fjendtligt«, hvis tilbudsgiver ønsker en anden kurs for selskabet end den, som bestyrelsen har sat.
Læs hele interviewet i Berlingske her