Skip to main content

Børsen: Så lang er vejen til investorpenge i Danmark

Svært at investere i iværksætteri

“Man tror, man skal bygge forretning og tale med kunder, men virkeligheden er, at man taler med investorer størstedelen af tiden. Man bruger meget af tiden på at finde penge.”

Kampen for at finde finansiering til opstarts- og iværksættervirksomheder er hård i Danmark. Systemet er indrettet usmidigt, og for Mikael Langseth Nilsson, stifter af November First, var forløbet mere end almindeligt besværligt:

“Det er super ærgerligt, at der ikke var bedre finansieringsforhold. Jeg tror, at ret mange privatpersoner gerne vil investere måske 50.000 i en startup, hvor man kender folkene bag det. Men det er forholdsvist svært, når det gælder pensioner, fordi der er en masse grænser for, hvor meget man må investere og hvor ofte etc.”

Tolv løsningsforslag

I Danmark fungerer beskatningen af de små ejerandele således, at små investorer bliver beskattet, mens større går fri. “Iværksætterskatten rammer helt tilfældigt. Har du en ejerandel på 9,9 pct. i en virksomhed, rammes du af skatten, mens du er fri af skattens regler, hvis du ejer 10,1 pct.,” skriver DVCA i et katalog med 12 forslag, der skal stimulere investeringer i mindre virksomheder.

DVCA foreslår bl.a. at:

  • Liberalisere reglerne for investering af private pensioner
  • Indføre investorfradrag for investeringer i iværksættervirksomheder
  • Afskaffe iværksætterskatten på udbytter

Du kan læse hele artiklen her (kræver login) og se alle 12 forslag i kataloget her