Berlingske: Tidligere skatteminister i forsvar for danske startups og udenlandske investeringer

En tidligere formand for Vækstfonden, Carsten Koch, advarer danske politikere mod at lægge hindringer i vejen for, at statens investeringsfond, Vækstfonden, og iværksættere kan samarbejde med kapitalfonde i Luxembourg.

Henriette Kinnunen, er adm. direktør i DVCA

Danske iværksættere risikerer at gå glip af investeringer for milliarder af kroner, hvis det bliver sværere eller helt umuligt for statens investeringsfond, Vækstfonden, at samarbejde med kapitalfonde i Luxembourg. Sådan lyder advarslen fra DVCA og fra en tidligere formand for Vækstfonden.

I sidste uge skrev Berlingske om hvordan uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) som bestyrelsesformand i virksomheden Peakon var med til at “lukke kapitalfondene EQT og Balderton Capital ind i ejerkredsen”. Det skabte samtidig politisk kritik, at Vækstfonden havde investeret i Peakon via de samme selskabskonstruktioner i Luxembourg.

Men intet tyder på, at Tommy Ahlers eller Vækstfonden har undladt at betale retmæssig skat i Danmark, og det kan heller ikke dokumenteres, at kapitalfondene har begået skatteunddragelse. Alligevel blev ministeren og Vækstfonden kritiseret for at samarbejde med kapitalfonde i Luxembourg og for at handle i strid med regeringens opgør med skattely.

Carsten Koch er tidligere formand for Vækstfonden og var selv socialdemokratisk skatteminister fra 1994 til 1998. Han mener, at “det er for slasket” af politikerne at pege fingre:

“Man forlanger meget af en iværksætter, hvis man forventer, at vedkommende skal kunne overskue det her og selv vurdere, om der foregår noget problematisk eller uetisk. Luxembourg er jo slet ikke på EUs liste over skattely. Hvis politikerne mener, at der er et problem, så må de lave reglerne om. Det er det eneste rimelige,” siger han.

Den danske brancheorganisation for venture- og kapitalfonde samt business angels i Danmark (DVCA) har sendt en opgørelse til Berlingske, som viser, hvordan kapital- og venturefonde har mere end femdoblet deres investeringer i danske startups siden 2016. I 2018 har der foreløbigt været investeringer for over to milliarder kroner, og udenlandske fonde har været involveret i næsten 80 procent af investeringerne i år.

“Hvis de udenlandske venturefonde ikke er velkomne i Danmark, investerer de bare andre steder. Og i værste fald tager de de danske startupvirksomheder med sig,” siger Henriette Kinnunen, som er administereende direktør i DVCA.

Læs hele artiklen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.