Nordics.vc: Det nye onlineunivers om venturefonde og startups i Norden

Nordiske venturekapitalforeninger i fælles front vil gøre Norden til Europas venturemekka.

På billedet fra venstre mod højre: Rikke Eckhoff Høvding (CEO, NVCA), Henriette Kinnunen (CEO, DVCA), Pauliina Martikainen (Ansvarlig for Nordics.vc, FVCA), Pia Santavirta (CEO, FVCA), Isabella de Feudis (CEO, SVCA)

Det nordiske marked for venturekapital er vokset meget de senere år og har genereret mange investeringer i unge startup-virksomheder. Fra 2013-17 blev der investeret 2,7 milliarder EUR. fra venturefonde i nordiske startups og niveauet ser ud til at stige i de efterfølgende år.

Det har fået de 4 nordiske venturekapital-foreninger, DVCA, SVCA, NVCA og FVCA, til at gå sammen i et fælles projekt: Nordics.vc er således en ny onlineressource, hvor offentlighed, medier og beslutningstagere kan orientere sig og blive klogere på udviklingen i den nordiske venturebranche.

Nordics.vc indeholder nøgletal fra branchen. Interviews med en række nordiske startups. Og konkrete anbefalinger til, hvordan man politisk kan styrke rammevilkårene, så Norden kan blive hele Europas venturemekka.

Optimisme præger markedet

Nordics.vc viser, at optimismen blomstrer i den nordiske venturescene. 59% af venture-investorerne ser mere positivt på fremtiden, end de gjorde for kun12 måneder siden. Fondene er især optimistiske, idet de vurderer, at Norden rummer flere interessante virksomheder, som er værd at investere i.

“De senere år har der været mange succeshistorier, ikke kun Danmark, men i hele Norden. Forklaringen er dels, at Norden udklækker flere iværksættertalenter. Og dels at flere erfarne serie-iværksættere er vendt hjem fra udlandet og giver tilbage til samfundene ved at investere i talentmassen,” udtaler Henriette Kinnunen adm. direktør i DVCA.

Venturefondene er også mere optimistiske i deres forventning til at skabe højere afkast. Og niveauet for afkast i Norden ligger allerede i dag på et højere niveau end gennemsnittet i resten af EU.

Norden som Europas venturemekka

Norden er på mange måder godt klædt på i den globale konkurrence om at udvikle nye vækstsucceser. Danmark, Sverige, Norge og Finland har tilsammen fostret 15 unicorns (virksomheder med en markedsværdi på over 1 mia. EUR) de sidste 20 år.

Dog har mange unicorns sidenhen flyttet hovedkontoret udenlands, for at få adgang til større markeder. Og på trods af øget aktivitet, bliver der stadig investeret mindre venturekapital i Norden sammenlignet med EU-gennemsnittet – for ikke at tale om USA og Israel som er førende i verden.

“Vi har kvalifikationerne, infrastrukturen og økosystemet til at gøre Norden til hele Europas venturemekka og en enorm hub for startups indenfor især tech og life science. Det en fælles mission for de nordiske ventureforeninger, og med en smule politisk velvilje, er jeg ikke i tvivl om, at det kan lykkes”, siger Henriette Kinnunen.

Plads til en fordobling af markedet 

Venturekapitalinvesteringer i startups giver et stort samfundsmæssigt afkast i form af innovation, nye arbejdspladser og højere produktivitet. Og derfor indeholder Nordics.vc en række anbefalinger om, hvad man kan gøre politisk for at styrke sektoren.

“Det bør være en politisk topprioritet at bidrage til at skabe et toptunet økosystem for ventureinvesteringer. Det er stadig et stort uforløst potentiale i både Danmark og Norden, og vi kan potentielt skabe et dobbelt så stort nordisk marked, ved at følge de anbefalinger som vi beskriver i Nordics.vc,” afslutter Kinnunen.

De 5 politiske anbefalinger, som kan bidrage til en fordobling af det nordiske venturemarked er:

  • Et mere gennemsigtigt, konkurrencedygtigt og forudsigeligt skatteklima
  • Lettere adgang til højtkvalificerede medarbejdere vha. uddannelse og tiltrækning
  • Bedre EU-regulering af venturefonde
  • Flere investeringer fra pensionskasser målrettet til startups
  • Øget Nordisk samarbejde

Yderligere læsning

Du kan gå til onlineuniverset via dette link: https://nordics.vc/

Baggrundsrapporten fra Copenhagen Economics, som lægger til grund for størstedelen af informationerne i onlineuniverset Nordics.vc kan downloades her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.