Rapport: Høj kvalitet er et kendetegn ved nordisk iværksætteri

De nordiske venturefonde er optimistiske mht. fremtiden, viser ny rapport. Optimismen bunder i, at kvalitets-iværksætteri i dag er blevet et kendetegn for Norden. Flere aktører melder sig enige – men påpeger samtidig, at der stadig er udfordringer.Rapport: Høj kvalitet er et kendetegn ved nordisk iværksætteri

Af Nikolai Steensgaard

Der er efterhånden blevet hvisket om det i krogene i noget tid: Det går faktisk ret godt for startup-økosystemet og venturefondene – både herhjemme og i resten af de nordiske lande.

Nu er udviklingen blevet dokumenteret. I forbindelse med lanceringen af hjemmesiden Nordic.vc, som udgør et nyt, fælles fikspunkt for venturefondenes interesseorganisationer i henholdsvis Sverige, Norge, Finland og Danmark, har Copenhagen Economics taget temperaturen på de nordiske venturefonde i rapporten Rising North – The role of venture capital for economic growth in the Nordic region.

Rapporten er interessant læsning. Den fastslår blandt andet, at venturefondene i de fire lande er særdeles optimistiske mht. fremtiden. 56 pct. af fondene siger, at de endda er mere optimistiske end de var for 12 måneder siden – og årsagen skal findes i mængden af høj-kvalitets investeringsmuligheder i Norden. Sådan lyder forklaringen i 63 pct. af tilfældene.

Venturefondene siger altså som helhed, at de er begejstrede for udviklingen, og at de er positive med hensyn til fremtiden. Væk er tidligere tiders mere beskedne og afdæmpede forventninger.

Nordiske styrkeområder

En af dem, der kan nikke genkendende til rapportens konklusioner, er Sten Verland, der er Senior Partner i Sunstone Life Science Ventures A/S.

”Min oplevelse er, at der er en stor hype inden for tech og IT lige nu, og at der er mange spændende virksomheder derude. Hvis man ser på mit speciale alene, der er Life Science, så har Danmark faktisk altid haft høj kvalitet. Den position er med alt tydelighed blevet fastholdt – på trods af besparelser på universiteter og lignende. Det et meget positivt,” siger Sten Verland.

Sunstones fokusområde, Life Science, bliver i rapporten udpeget som ét af de felter, hvor forventningerne til fremtiden faktisk er allerhøjest. Venturefondene peger nemlig på Deep Tech og Life Science som de to mest udtalte styrkeområder i Norden lige nu, fremgår det af Rising North-rapporten.


Sten Verland, Senior Partner i Sunstone Life Science Ventures. Foto: Sunstone

Inden for Life Science, så er den nordiske styrkeposition endda så stærk, at man i dag kan tale om, at Norden udgør en europæisk Life Science-hub, som er forankret i København, Sydsverige og Stockholm, vurderer Sten Verland.

”Når det kommer til knowhow, gode ideer og ekspertise, så er vi i Norden i dag absolut på højde med de øvrige europæiske Life Science-hubs. Det er en udvikling, der er sket inden for få år. Ser vi på økosystemet som en helhed, så er vi dog stadig et stykke fra at komme helt op i topniveauet,” siger han og tilføjer:

”I de helt tidlige faser har vi både aktivitet og penge, men når det kommer til den efterfølgende venture-finansiering, så halter vi stadig bagefter. De få fonde, vi har, er dygtige – men der er brug for flere og større fonde.”

Stadig alvorlige udfordringer

Sten Verland vurderer ikke bare, at der er plads til flere Life Science-orienterede venturefonde i Norden – der er faktisk hårdt brug for dem. Deres eksistens er nemlig helt afgørende, når det handler om at få de store internationale fonde til at investere i nordiske virksomheder. De eksisterende nordiske venturefonde har kun en begrænset kapacitet, og det lægger en dæmper på udviklingen.

Derudover peger Sten Verland på, at Danmark er hæmmet af, at de store, institutionelle investorer i form af pensionskasser stadig fylder for lidt, når det kommer til ventureinvesteringer. Det i kombination med uhensigtsmæssige skatteregler, der berører investeringsverdenen på flere måder, trækker i den forkerte retning.

”Én ting er den høje beskatning af kapitalgevinster, noget andet er den meget uhensigtsmæssige beskatning af aktieoptioner. Begge dele begrænser iværksætternes og investorernes appetit på at tage risiko. Derudover er der hele diskussionen om udenlandske fondes skattebetaling, som bliver ved med at køre. Så længe vi gerne vil lave anderledes regler herhjemme end i udlandet, så vil det være svært at tiltrække udenlandsk kapital,” siger Sten Verland.


Henriette Kinnunen, adm. direktør i DVCA: Foto:  DVCA

Det emne kan DVCA’s adm. direktør Henriette Kinnunen i den grad tale med om. Som spydspids for venture- og kapitalfondenes interesseorganisation er et af hendes tilbagevendende fokusområder de problemer, det danske skattesystem skaber for investorer.

”Der er jo sket meget de seneste år. Både startup-virksomhederne og venture-investorerne er blevet modnet og skaber tilsammen den ene succeshistorie efter den anden. Ikke på grund af reglerne, men på trods af reglerne” siger hun og tilføjer:

”Mens iværksættervirksomhederne og investorerne har fundet sammen og skabt et langt stærkere og mere modent økosystem, savner vi samme modenhed i det politiske system. Vores danske startup-virksomheder fortjener samme rammevilkår, som dem man har i de øvrige nordiske lande har, hvor iværksætteri er højt på agendaen. Risikoen er ellers, at investeringerne går uden om Danmark, og at det er i udlandet, at vores vækstvirksomheder vokser sig store.”

Opsigtsvækkende Unicorns

På trods af udfordringerne med de danske rammevilkår, så både erkender og bifalder Henriette Kinnunen, at startup-scenen og venture-verdenen faktisk er kommet langt på få år.

Én af de ting, som hun noterer sig i Rising North-rapporten, er, at den viser, at de nordiske lande de seneste to årtier har været ophav til hele 15 af de såkaldte Unicons – altså startup-virksomheder, som har nået en milliardværdi i dollars. Det mener hun godt, at vi kan være stolte af – og hæfter sig navnlig ved, at de alle sammen på ét eller andet tidspunkt har været venturefond-finansierede.

”Det er i sig selv bemærkelsesværdige succeshistorier. Og så udgør Unicorns endda kun toppen af isbjerget. Under dem er der en masse andre dygtige startups, som spiller en ligeså stor rolle i forhold til at gøre økosystemet stærkere. Reelt er der tale om en kæmpe succeshistorie, som tager afsæt i, at vi i dag har et velfungerende venturemarked i Norden,” siger hun og tilføjer:

”Jeg kan bare ikke lade være med at tænke på, hvor langt vi kunne være nået, hvis vi i Danmark turde matche de rammevilkår, som både iværksættere og investorer bliver mødt af i andre lande. Alt hvad vi behøver er rammevilkår, der matcher dem, som de har i de andre nordiske lande.”

De vigtige erfaringer

En af de virksomheder, der har ambitioner om at blive en Unicorn, og som taktfast arbejder sig i den retning, er danske Planday A/S.Software-virksomheden står bag et online vagtplan-system af samme navn, som i dag bliver brugt kloden rundt.

Planday blev oprindeligt etableret helt tilbage i 2004, men dens udvikling tog for alvor fart fra 2012, hvor den nuværende CEO Christian Brøndum købte sig ind i virksomheden. Den har i dag over 200 ansatte, kontorer i både Europa, Nordamerika og Asien, og rejste i 2018 hele 35 mio. euro i en serie C-runde.

Christian Brøndum nikker genkendende til venturefondenes oplevelse af, at kvaliteten af nordisk iværksætteri i dag er høj. Han peger specielt på én meget vigtig årsag.

”Det moderne iværksætteri er en helt speciel disciplin, som man altså ikke bare mestrer, fordi man kommer ud af handelsskolen. Den bygger i ekstrem grad på de erfaringer, man gør sig, når man etablerer og skalerer en virksomhed med globale ambitioner,” siger han og tilføjer:

”Og her er der virkelig sket noget de seneste år. Specielt i Stockholm, hvor stjerneiværksættere i nogle tilfælde for tredje eller fjerde gang er ved at skabe virksomhedssucceser. I København er vi også godt med – selvom vi reelt nok er der, hvor svenskerne var for nogle år siden. Men det er stadig meget positivt.”

Plandays adm. direktør Christian Brøndum. Foto: Planday

Når det kommer til venturefondenes ageren, så oplever han, at der er sket noget meget interessant de seneste år. I den forbindelse er det værd at huske på, at nogle af de mest kendte, danskfunderede succeser som Zendesk og Tradeshift reelt er blevet trukket til USA af deres investorer. Men sådan behøver det ikke at være mere. Det er Planday et eksempel på. 

”I forbindelse med vores investeringsrunde sidste år var vi i dialog med amerikanske investorer. De kommer stadigvæk ofte med en forventning om, at man flytter hovedkvarteret derover. En meget stor del af Plandays forretning ligger dog i Europa – bl.a. derfor endte vi med at vælge europæiske investorer i stedet,” siger han.

Det positive i den historie er, at det kunne lade sig gøre. I dag kan man godt arbejde på den helt store globale satsning, uden at der nødvendigvis er en amerikansk investor ombord. Det minder Christian Brøndum om, ikke nødvendigvis var tilfældet for bare få år siden.

Kvaliteten er vigtig

Christian Brøndum betegner venture-situationen som værende lang bedre i dag end tidligere. Han mener, at det ville være positivt, hvis der var flere danske venturefonde, men han påpeger samtidig, at mængden af fonde ikke er det allermest vigtige. Det er i stedet kvaliteten – altså den knowhow, som fondene kan levere – der er vigtig. Den er heldigvis også blevet bedre med årene.

Alt i alt, så mener Planday-direktøren, at der er al grund til at være optimistisk med hensyn til, hvordan det danske og nordiske startup-miljø vil udvikle sig. Der vil selvfølgelig komme bump på vejen, men Christian Brøndum mener, at der er masser af positive træk. Ikke mindst fordi noget andet ser ud til at have ændret sig.

”Mentaliteten hos den nye generation af iværksætterne er simpelthen fantastisk. Rigtig mange har forstået, at det ikke bare handler om at vinde det danske marked. Den nye generation er ofte born global, som man siger. Det udgør en mentalitetsændring, og det er meget positivt og lovende for fremtiden,” siger Plandays CEO Christian Brøndum.


Fakta: Rapporten Rising North – The role of venture capital for economic growth in the Nordic region

Rapporten er udarbejdet af Copenhagen Economics på vegne af de fire nordiske interesseorganisationer for venture- og kapitalfonde samt business angels. Den udkom i slutningen af 2018.

Den indeholder en lang række informationer om iværksætteri og ventureinvesteringer i de nordiske lande. Blandt andet viser den, at landende har præsteret at skabe 15 Uncorn-virksomheder på 20 år, som bl.a. har været venturefond-finansierede.

Rapporten viser også, at de nordiske venturefonde er optimistiske mht. til fremtiden – specielt fordi de oplever en høj kvalitet blandt startup-virksomhederne.

Rising North har mundet ud i en række anbefalinger, som er målrettet de fire landes politiske magthavere. Der er f.eks. gevinster at hente ved at arbejde sammen landene imellem, ved at ændre skatteregler samt ved at bringe flere af landenes pensionsmidler i spil.

Man kan læse mere om den fællesnordiske indsats og rapportens findings på hjemmesiden nordics.vc.

Kilder: DVCA, Nordics.vc, Rising North

Tilmeld dig vores nyhedsbrev


© Created and hosted by Group Online.